2018. okt 14.

Rinocéroszok – avagy a diákcsíny-enciklopédia

írta: Két Lámpás
Rinocéroszok – avagy a diákcsíny-enciklopédia

Rinocéroszok – avagy a diákcsíny-enciklopédia, k2 Színház, MU Színház, 2018. október 12. 19:00

4a606feeb074f807e1a3d37a1e32f62f_l.jpg

Játsszák: Borsányi Dániel, Borsi-Balogh Máté m.v., Domokos Zsolt. Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn, rendezte Fábián Péter.

Hát ezt nem fogjátok elhinni! Hallottátok, kit neveztek ki a Háry János Gimnázium igazgatójává? Kiss Attilát! Tudjátok, aki összebalhézott magyarórán Molnár Rékával, vagy a Molnár Réka vele (ez nem teljesen tiszta). Mi lesz ebből?!

5antigone.jpg

Az Antigoné szereplői Molnár Réka (Piti Emőke) Balázs (Viktor Balázs) és Kiss Attila Tanár Úr (Borsányi Dániel).

A k2 színház legújabb színházi nevelési előadásának, a Rinocéroszoknak a  bemutatóján jártunk. A tavaly már jól bevált metódus szerint a k2 Színház ismét kétfelé oszlott. Míg Benkó Bence, Piti Emőke és Horváth Szabolcs  Pécsen az ottani nemzeti színház színészeivel állítják színpadra Fábián Péter darabját, a Mecseki tigrist, addig a MU Színházban Domokos Zsolt és Borsányi Dániel Borsi-Balogh Mátéval kiegészülve, Fábián Péter rendezésében a pesti közönséget vonták be egy nagyon mai, nagyon friss középiskolai konfliktusba.

A k2-nek jól áll a vitaszínház. A Rinocéroszokon látszik, hogy az Antigoné és a Hűség számtalan színházi és osztálytermi előadásán rengeteget tanultak az alkotók. Ha valamilyen típusú előadásokat érdemes újra és újra megnézni, azok az osztálytermi előadások. A produkciók jól követhetően, folyamatosan csiszolódnak, minden alkalom tapasztalatai beépülnek a következő előadásba, ráadásul a nézők reakciói annyira szerves részét képezik az előadásnak, hogy garantáltan egyszeri és megismételhetetlen élményben lesz részünk, akárhányszor is látjuk. Tapasztalatból beszélünk, az Antigoné alakulását a munkabemutató óta követjük, a jövő héten negyedik alkalommal várjuk majd feszülten, mit hoz ki az aktuális közösségből a darab.

A Rinocéroszok alaphelyzete nagyon egyszerű és nem véletlenül ismerős: a Háryban egy vagy több diák készített és megosztott egy videót, ami nem tünteti fel túl jó színben az iskolát. Az igazgató, Kiss Attila (Borsányi Dániel) azonnal nyomozásba kezd, a tizenegyedikes Vincét (Borsi-Balogh Mátét) veszi elő, akiről köztudott, hogy az egyik legnagyobb kocka a gimnáziumban. Három rövid jelenetben láthatjuk Vince kihallgatását, ami az iskolából való kicsapásával végződik, és osztálytársainak, Tamásnak (Borsi-Balogh Máténak) és Ricsinek (Borsányi Dánielnek) erre adott reakcióját. Két tanárt is megismerhetünk, Vince edzőjét és a fiúk fizikatanárát (Domokos Zsolt), és a Rinocérosz című iskolaújság magyar-történelem szakos főszerkesztőjét (Domokos Zsolt). A jeleneteket a három színész által előadott dalbetétek választják el egymástól, megelőlegezve a következő jelenet hangulatát.

42631144_2335139299849055_8737133059788242944_n.jpg

Készül a foglalkozás Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Fábián Péter, Borsi-Balogh Máté, Kővári Szimonetta (Fotó: Kővári Szimonetta.)

Az osztálytermi formához igazodva minimális az előadás eszköz- és jelmezhasználata. Ez a kevés azonban nagyon eltalált, Tamás, az eminens, OKTV-ző fiú pulcsijától, Ricsi sapkáján keresztül Kiss Attila és a főszerkesztő tanár szemüvegéig pontosan jellemzik az adott karaktert. A kedvencünk az utolsó jelenetben a három jelenlévő szereplő mobilja. Tamás okostelefonja precízen fekete tokban fekszik az asztalon, a laza Ricsié tok nélkül, ledobva, míg a tanár butatelefonja középen várja a sorsdöntő hívást. Itt minden átgondolt, kimunkált, és mégis kellőképpen flexibilis, hogy a későbbiekben változtatni lehessen rajta.

A három jelenetben fölvázolt történet nem jut nyugvópontra. Az utolsó mozzanat egy kemény döntési helyzet, amiben Rinocérosz főszerkesztőjének kell megoldást találnia, megjelentessen-e egy cikket a történtekről vagy ne. Itt lép be a közönség a játékba, nekik kell meggyőzniük a tanár urat, hogy melyik megoldást válassza. A mi helyzetünket is megnehezítik az alkotók, a disputa-módszerben bevált módon ők mondják meg, hogy melyik padsornak melyik álláspontot kell képviselnie, így könnyen találhatjuk magunkat abban a helyzetben, hogy a számunkra ellenszenves megoldás mellett kell érveket gyűjtenünk. Domokos Zsolt végig szerepben maradva válaszol a kérdéseinkre, felvetéseinkre, ingadozik érveink hatására, s végül döntését telefonon közli az igazgatóval. A történet lezárását is mi alkothatjuk meg kisebb csoportokban, egy rövid újsághírben kell beszámolnunk arról, hogy ezek után mi történt a Háry János Gimnáziumban.

Egy apró (apró?) problémánk volt az előadással. Fontos részét képezi a fizikatanár motivációjának, hogy a diákok által készített videó megvádolja azzal, hogy molesztálja a lányokat testnevelés órán, ráadásul nyílt titok az iskolában, hogy viszonya van a 17 éves Molnár Rékával. Mindkét momentum nagyon súlyos, megengedhetetlen visszaélés egy tanár részéről, mellékesként kezelése (illetve nem kezelése) nagyon zavart minket. Talán egy külön előadás témája lehetne ez a probléma, ebben az előadásban számunkra túlságosan megterheli az alapkonfliktust. 40481234_1911590452260092_6317818608047095808_o.jpg

Fábián Péter, Borsányi Dániel, Erdélyi Adrienn, Domokos Zsolt, Kővári Szimonetta, Borsi-Balogh Máté  (Fotó: k2 fb oldal.)

Nagyon érdekes, briliánsan megvalósított, fontos témákkal foglalkozó, és nem utolsósorban rendkívül szórakoztató előadáson vehettünk részt, jó szívvel ajánljuk mindenkinek, különös tekintettel a középiskolában tanítóknak, vigyék el az iskolájukba, diákjaik hálásak lesznek az élményért.

Legközelebb november 15-én látható a MU Színházban, az iskolák pedig a k2rinoceroszok@gmail.com címre írt emailban hívhatják meg magukhoz a produkciót.  

 

Kedves Dániel, Máté, Zsolt, Adrienn és Péter, ez nagyon menő lesz, nagyon köszönjük, hogy ilyen fontos témákat visztek az iskolások köze!

Szólj hozzá

MU Színház k2 Színház