2023. okt 22.

Anonim szerelmesek

írta: Két Lámpás
Anonim szerelmesek

Sebő Ferenc: Anonim szerelmesek, Budapesti Anarchista Színház, RS9 Színház, 2023. október 18., 19:30

384266773_669074655204578_2992184943726099213_n.jpg

Játsszák: Balogh Veronika, Dobay Janka, Gulyás Ádám, Horváth Fruzsina, Lábán Katalin, Miklós Franciska, Paizs Miklós, Sebő Ferenc, Tóth Szilvia Lilla, zene: Sebő Ferenc, Kiss András, fénytechnika: Majoros Cserne, látvány/jelmez: Zalai Ágnes, Pintér Vivien, dramaturg: Kalmár Lalita, webdesign: Sas Orsolya, rendezőasszisztens: Miklós Franciska, írta és rendezte: Sebő Ferenc

Sebő Ferenc retrofuturista kémdrámát írt és állított színpadra Kalmár Lalita dramaturg hathatós segítségével. A retrofuturizmus azoknak a szubzsánereknek a gyűjtőneve a sci-fi műfajon belül, amik egy múltbeli jövőképen alapulnak. Az Anonim szerelmesek az 1980-as évektől domináns cyberpunkot veszi alapul 2177-be helyezett történetéhez, amit jellemzően William Gibson munkásságához szokás kötni, és képileg, hangulatilag leginkább az 1982-es Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadász fémjelez. A jó science fiction mindig egy gondolatkísérlet szisztematikus végiggondolása, egy ma már csírájában jelen lévő tudományos vagy társadalmi jelenség extrapolálása, jövőbeli lehetséges kimenetelének kibontása. Minket egy sci-fi esetében ez érdekel a leginkább. Milyen jövőt álmodott nekünk – elektronikus bárányok nélkül – a Budapesti Anarchista Színház?

Az Anonim Szerelmesek olyan férfiak és nők non-profit közössége, akik számára a szerelem jelentős problémává vált. Felépülő szerelmesek vagyunk, akik rendszeresen találkozunk, hogy segítsünk egymásnak. Ez a szerelemtől való teljes tartózkodás programja.

A történet egy Anonim szerelmesek nevű önsegítő csoport ülésein és résztvevői között bonyolódik, ami rengeteg humoros és egyben átélhető jelenetet eredményez. Ám, mivel egy kémsztori kellős közepébe csöppenünk, hamarosan kiderül, hogy a szereplők többsége nem az, akinek mondja magát, a csoport egy hatalmi játszma tűzfészkévé válik. Egy sci-fi történetnél elsődleges fontosságú a világépítés. Az Anonim szerelmesek esetében ez már az előadás előtt megkezdődik. Egy remekül összerakott honlap böngészése során ismerkedhetünk a karakterekkel, és az önsegítő csoport filozófiájával (webdesign: Sas Orsolya). Zalai Ágnes jelmezei teremtik meg az előadásban azt a látványvilágot, ami elhelyezi a történetet a választott zsánerben. Szó szerint a legkisebb kellék is illeszkedik a koncepcióba.

anonim-szerelmesek-original-220664.jpg

A világ 2177-re kihalt, csak a magyarok élték túl a vírus okozta katasztrófát egy, az országot körülvevő fal biztonságában. A túlélés garanciája az elnöki (Lábán Katalin) hatalom, ami képes a frakciók közötti ellentéteket ellensúlyozni, különben kitörne a polgárháború. Legalább is mindenki így tudja, még a terrorelhárítás magas rangú vezetője (Horváth Fruzsina) is. Az ellenállás tagjának (Gulyás Ádám) viszont más információi vannak. Mi az igazság? És kicsoda az önsegítő csoportot vezető figura (Paizs Miklós)? Vigyázat, itt még az álca alatt is álca van! Egy valóban összetett, de végül logikusan körbeérő kémtörténet bontakozik ki a szemünk előtt, aminek komoly áthallásai vannak a mostani magyar valóságra, egy ijesztő, de egyáltalán nem elképzelhetetlen jövőképet vázol fel számunkra az előadás.

Nem csak a darab végkicsengése optimista. Az egész előadás során úgy éreztük, egy alkimista varázslat részesei vagyunk. Ahogy a transzmutáció során az alkímiában egy silány anyagból a legnemesebb matéria keletkezik, úgy az Anonim szerelmesekben is a közéleti szorongások, a társadalmi rossz közérzet szublimálódik a szemünk előtt kreativitássá, a játék örömévé. A produkciót létrehozó csapat nem menekül nosztalgiába, nem tagadja le a minket körülvevő problémákat, hanem szembenéz velük, és a nézőket is erre készteti. De ezt nem úgy teszi, hogy lehúzzon minket a búskomorság mocsarába, hanem felszabadító, vitalizáló módon. Sikerült elérniük, hogy azt érezzük, ezen az estén nem is lehetnénk jobb helyen, ezt közösséget, ezt a történetet, ezt a közeget kerestük egész nap.

 

Kedves Veronika, Janka, Ádám, Fruzsina, Katalin, Franciska, Miklós, Szilvia Lilla, András, Cserne, Ágnes, Vivien, Lalita, Orsolya és Ferenc nagyon köszönjük ezt a rendkívül szórakoztató és életigenlő előadást. Visszaadtátok az életkedvünket.

Szólj hozzá

Sebő Ferenc RS9 Budapesti Anarchista Színház