2018. okt 14.

Rinocéroszok – avagy a diákcsíny-enciklopédia

írta: Két Lámpás
Rinocéroszok – avagy a diákcsíny-enciklopédia

Rinocéroszok – avagy a diákcsíny-enciklopédia, k2 Színház, MU Színház, 2018. október 12. 19:00

4a606feeb074f807e1a3d37a1e32f62f_l.jpg

Játsszák: Borsányi Dániel, Borsi-Balogh Máté m.v., Domokos Zsolt. Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn, rendezte: Fábián Péter.

Hát ezt nem fogjátok elhinni! Hallottátok, kit neveztek ki a Háry János Gimnázium igazgatójává? Kiss Attilát! Tudjátok, aki összebalhézott magyarórán Molnár Rékával, vagy a Molnár Réka vele (ez nem teljesen tiszta). Mi lesz ebből?!

5antigone.jpg

Az Antigoné szereplői Molnár Réka (Piti Emőke) Balázs (Viktor Balázs) és Kiss Attila Tanár Úr (Borsányi Dániel).

A k2 színház legújabb színházi nevelési előadásának, a Rinocéroszoknak a  bemutatóján jártunk. A tavaly már jól bevált metódus szerint a k2 Színház ismét kétfelé oszlott. Míg Benkó Bence, Piti Emőke és Horváth Szabolcs  Pécsen az ottani nemzeti színház színészeivel állítják színpadra Fábián Péter darabját, a Mecseki tigrist, addig a MU Színházban Domokos Zsolt és Borsányi Dániel Borsi-Balogh Mátéval kiegészülve, Fábián Péter rendezésében a pesti közönséget vonták be egy nagyon mai, nagyon friss középiskolai konfliktusba.

A k2-nek jól áll a vitaszínház. A Rinocéroszokon látszik, hogy az Antigoné és a Hűség számtalan színházi és osztálytermi előadásán rengeteget tanultak az alkotók. Ha valamilyen típusú előadásokat érdemes újra és újra megnézni, azok az osztálytermi előadások. A produkciók jól követhetően, folyamatosan csiszolódnak, minden alkalom tapasztalatai beépülnek a következő előadásba, ráadásul a nézők reakciói annyira szerves részét képezik az előadásnak, hogy garantáltan egyszeri és megismételhetetlen élményben lesz részünk, akárhányszor is látjuk. Tapasztalatból beszélünk, az Antigoné alakulását a munkabemutató óta követjük, a jövő héten negyedik alkalommal várjuk majd feszülten, mit hoz ki az aktuális közösségből a darab.

A Rinocéroszok alaphelyzete nagyon egyszerű és nem véletlenül ismerős: a Háryban egy vagy több diák készített és megosztott egy videót, ami nem tünteti fel túl jó színben az iskolát. Az igazgató, Kiss Attila (Borsányi Dániel) azonnal nyomozásba kezd, a tizenegyedikes Vincét (Borsi-Balogh Mátét) veszi elő, akiről köztudott, hogy az egyik legnagyobb kocka a gimnáziumban. Három rövid jelenetben láthatjuk Vince kihallgatását, ami az iskolából való kicsapásával végződik, és osztálytársainak, Tamásnak (Borsi-Balogh Máténak) és Ricsinek (Borsányi Dánielnek) erre adott reakcióját. Két tanárt is megismerhetünk, Vince edzőjét és a fiúk fizikatanárát (Domokos Zsolt), és a Rinocérosz című iskolaújság magyar-történelem szakos főszerkesztőjét (Domokos Zsolt). A jeleneteket a három színész által előadott dalbetétek választják el egymástól, megelőlegezve a következő jelenet hangulatát.

42631144_2335139299849055_8737133059788242944_n.jpg

Készül a foglalkozás Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Fábián Péter, Borsi-Balogh Máté, Kővári Szimonetta (Fotó: Kővári Szimonetta.)

Az osztálytermi formához igazodva minimális az előadás eszköz- és jelmezhasználata. Ez a kevés azonban nagyon eltalált, Tamás, az eminens, OKTV-ző fiú pulcsijától, Ricsi sapkáján keresztül Kiss Attila és a főszerkesztő tanár szemüvegéig pontosan jellemzik az adott karaktert. A kedvencünk az utolsó jelenetben a három jelenlévő szereplő mobilja. Tamás okostelefonja precízen fekete tokban fekszik az asztalon, a laza Ricsié tok nélkül, ledobva, míg a tanár butatelefonja középen várja a sorsdöntő hívást. Itt minden átgondolt, kimunkált, és mégis kellőképpen flexibilis, hogy a későbbiekben változtatni lehessen rajta.

A három jelenetben fölvázolt történet nem jut nyugvópontra. Az utolsó mozzanat egy kemény döntési helyzet, amiben Rinocérosz főszerkesztőjének kell megoldást találnia, megjelentessen-e egy cikket a történtekről vagy ne. Itt lép be a közönség a játékba, nekik kell meggyőzniük a tanár urat, hogy melyik megoldást válassza. A mi helyzetünket is megnehezítik az alkotók, a disputa-módszerben bevált módon ők mondják meg, hogy melyik padsornak melyik álláspontot kell képviselnie, így könnyen találhatjuk magunkat abban a helyzetben, hogy a számunkra ellenszenves megoldás mellett kell érveket gyűjtenünk. Domokos Zsolt végig szerepben maradva válaszol a kérdéseinkre, felvetéseinkre, ingadozik érveink hatására, s végül döntését telefonon közli az igazgatóval. A történet lezárását is mi alkothatjuk meg kisebb csoportokban, egy rövid újsághírben kell beszámolnunk arról, hogy ezek után mi történt a Háry János Gimnáziumban.

Egy apró (apró?) problémánk volt az előadással. Fontos részét képezi a fizikatanár motivációjának, hogy a diákok által készített videó megvádolja azzal, hogy molesztálja a lányokat testnevelés órán, ráadásul nyílt titok az iskolában, hogy viszonya van a 17 éves Molnár Rékával. Mindkét momentum nagyon súlyos, megengedhetetlen visszaélés egy tanár részéről, mellékesként kezelése (illetve nem kezelése) nagyon zavart minket. Talán egy külön előadás témája lehetne ez a probléma, ebben az előadásban számunkra túlságosan megterheli az alapkonfliktust. 40481234_1911590452260092_6317818608047095808_o.jpg

Fábián Péter, Borsányi Dániel, Erdélyi Adrienn, Domokos Zsolt, Kővári Szimonetta, Borsi-Balogh Máté  (Fotó: k2 fb oldal.)

Nagyon érdekes, briliánsan megvalósított, fontos témákkal foglalkozó, és nem utolsósorban rendkívül szórakoztató előadáson vehettünk részt, jó szívvel ajánljuk mindenkinek, különös tekintettel a középiskolában tanítóknak, vigyék el az iskolájukba, diákjaik hálásak lesznek az élményért.

Legközelebb november 15-én látható a MU Színházban, az iskolák pedig a k2rinoceroszok@gmail.com címre írt emailban hívhatják meg magukhoz a produkciót.  

 

Kedves Dániel, Máté, Zsolt, Adrienn és Péter, ez nagyon menő lesz, nagyon köszönjük, hogy ilyen fontos témákat visztek az iskolások köze!

Szólj hozzá

MU Színház Fábián Péter színházi nevelés k2 Színház