2019. jún 01.

Öröm és boldogság - Nyílt próba, Spirit Színház

írta: Két Lámpás
Öröm és boldogság - Nyílt próba, Spirit Színház

Öröm és boldogság - Nyílt próba, Spirit Színház, 2019. június 1. 16:00 - 17:00

norm_1557837719.jpg

A Spirit Színházbeli Nyílt napok keretén belül meglátogattuk a készülő Öröm és boldogság című Székely Csaba darab próbáját. A színház június 20-án mutatja be az előadást, és ez lesz az első magyarországi bemutató abból a szempontból, hogy itthon csak a marosvásárhelyi Teatru 3G Színház vendégjátékában láthattuk Székely Csaba színművét. A Két Lámpás olvasóinak tehát nem újdonság a darab, hiszen a vendégszereplésről és utána a közönségtalálkozóról is tudósítottunk korábban. Most Czeizel Gábor rendező és a jelen lévő színészek, Hegyi Barbara, Jerger Balázs, Jantyik Csaba és Marjai Virág szívélyes fogadtatásban részesítettek minket és megismertettek a készülő előadással. A szereposztás a Spirit produkciójában:

Zita, műsorvezető, igazgató, nővér: Hegyi Barbara, Ádám: Jerger Balázs, Béla: Jantyik Csaba, Dénes: Blahó Gergő, Elek: Széll Attila, Judit: Tenki Dalma, Tekla: Marjai Virág.

Az alkotók néhány jellegzetes jelenetet mutattak be, a műsorvezető felkonfját (Hegyi Barbara), Tekla monológját (Marjai Virág), amikor Ádám az igazgatói irodában a szőnyeg szélén áll (Hegyi Barbara, Jerger Balázs), Bélát és a falusiakat (Jantyik Csaba, Jerger Balázs, Hegyi Barbara, kivételesen beugorva a szerepbe: Czeizel Gábor) és Bélát Ádám lakásán. Aki előre szeretne készülni az előadásból, az akár a darabot tartalmazó kötetet is megveheti: Székely Csaba: Idegenek és más színdarabok, Selinunte Kiadó, 2017. A szerzővel a Spirit Színház rövid, de érdekes beszélgetést is készített, amelyet érdemes megnézni:

A próbát látva és a szereposztást végiggondolva nagyon érdekesnek ígérkezik a produkció. Hegyi Barbara vállalta magára az összes kellemetlen női figurát, ami most voltaképpen hálás szerep, mert elképesztően sok jellemkomikumot mutatnak fel az általa játszott negatív karakterek. Jantyik Csaba, mint Béla, aki titkon szereti Dénest, figyelemre méltó választás.  Szembe megy azzal a sztereotípiával, hogy az alkatának megfelelően a rendőrt gondolnánk, hogy alakítani fogja. Csaba egy nagyon zárkózott, de nagyon érzelmes szereplőt fog megformálni, ami kihívás, ám amiről a próbán kétség kívül bizonyította, hogy kiváló lesz ebben a szerepben. Marjai Virág Teklaként mind gesztusaiban, mind beszédbeli stílusában kiválóan passzol a kevésbé iskolázott kisvárosi leszbikushoz, ez a 3G Társulat előadásában nem volt ennyire erősen kontrasztos, most újszerű megoldást látunk ebben a rendezői döntésben. Érdekes, hogy Jerger Balázs és Blahó Gergő (aki most nem tudott megjelenni) egy korosztály, míg a drámában ők volt tanár és volt diák. Ez az egykorúság kiemeli azt a szimmetriát, hogy a köztük lévő vonzalom egymás szemében egy korosztályba sorolja őket. A darabban amúgy is nagyon erős nem csak a homofóbia, hanem az ageizmus elleni kiállás is, amennyiben mind Béla és Dénes, mind Ádám és Dénes kapcsolata természetes, belülről jövő, ám eltérő születési évtizedet mutat.

A színészek nézői kérdésre beszéltek az LMBT-emberekhez való jelenkori többségi viszonyulásról. Természetesen nem volt kikerülhető reagálniuk arra, hogy a politikai hatalmi elit a melegekből ellenségképet kreál. Ezzel kapcsolatban a színház feladata az érzékenyítés, így egyfajta közösségi nevelő tevékenység is, ami a Spirit Színház küldetésnyilatkozatában szerepel is. Szintén nézői kérdés volt, hogy mit emelhet ki egy budapesti bemutató egy olyan előadásból, amely Marosvásárhelyre van szánva, és amelyben az érzékenyítés egy lehetséges módja, hogy eleve kisebbségi létbe vetett magyaroknak szól a kisebbségen belüli kisebbségiek problámájára való ráhangolódás által. Czeizel Gábor rendező kiemelte, hogy a darab párkapcsolati problémái éppen úgy jelentkezhetnek heteroszexuálisoknál, mint melegeknél. Egy-egy konfliktus, ami a két lány vagy a két-két fiú között van a vidékiségből, a túlzott egymásra utaltságból, a meg nem értésből, rossz döntésekből ered, és ezeket a problémákat a többségi szexuális irányultságúak is ugyanúgy megélik. Marjai Virág hangsúlyozta, hogy nem egy didaktikus népnevelő előadásról van szó, Jantyik Csaba pedig beszámolt arról, hogy a darabot azért is vállalta szívesen, mert bár komoly dolgokról szól, de ezt a szerző felhőtlen kacagtatás mellett képes elénk tárni.

Ismert munkái és küldetése alapján a Spirit Színház alkotócsapata garancia arra, hogy ezt a fontos témát méltóan, mégis felszabadítóan és érzékenyítően fogja feldolgozni. A produkciót a Spirit nyári játékain többször is játszani fogja.   

♥     

Mindenkinek ajánljuk az előadást és nagyon várjuk a Spirit Színház bemutatóját Székely Csaba drámájából!

Az előadás adatlapja: itt.

Szólj hozzá

Spirit Színház