2023. dec 14.

JORCSOJSZ!

írta: Két Lámpás
JORCSOJSZ!

JORCSOJSZ! Avagy: a kolbászos csípőspaprikás, Kód Teátrum, 2023. december 3., 19:00

406143472_879285897315169_5401399795830145564_n.jpg

Játsszák: Djerdj Andrej, Farkas Máté, Fülöp Noémi, Angilella Katerina Dóra, Kelemen Lilla, Nógrádi Gergely, Penczi Balázs, Simon Péter, Talpag Lili, rendezte: Boda Tibor és Farkas Máté

Új csapattal ismerkedtünk december elején. A barátságos, Páva utcai játszóhelyen a Kód Teátrum Jorcsojsz! Avagy: a kolbászos csípős paprikás című előadását nézhettük meg Boda Tibor és Farkas Máté rendezésében. A darab Kárpáti Péter Szörprájzparti című műve nyomán készült, ami a Palatinus Kiadó jóvoltából A Pitbull cselekedetei kötetben olvasható. A legelgondolkodtatóbb az volt számunkra ebben az előadásban, hogy végiggondolt és jól elhelyezett allúziókkal milyen remekül bele lehet játszani a klasszikusokat a kortárs szövegbe. Számunkra ez teszi igazán élővé a régi darabokat, ezt érezzük annak a valódi tiszteletteljes viszonyulásnak, ami nem kicicomázott zombiként kezeli a drámairodalom kanonizált színműveit, hanem az egész drámairodalmat egymással még most is párbeszédet folytató szövegfolyamnak tekinti, amibe az új alkotások is becsatornázhatóak. A fókuszba állított problémához, az életkezdési válsághoz, a döntésképtelenséghez és az elköteleződéstől való problémához nem is lehetne megfelelőbb klasszikust választani, mint a Peer Gynt.

385521995_397195932637546_7525295010620296699_n.jpg

próbafotó

Van egy fiú, aki nem tud dönteni. Nem hogy két barátnő, de még két sörmárka között sem. Ezt írja körül és magyarázza meg a darab központi metaforája, a medvesajt-fraktál. Minden döntésünk egy kis halál, hiszen végtelen számú lehetőséget nem élhetünk meg, ha egyetlen út mellett elkötelezzük magunkat, míg végül egyetlen végkimenetelre szűkül az életünk. A választásképtelenség valójában halálfélelem, amit úgy próbál kicselezni a főhős, hogy egyáltalán nem választ, hiszen így potenciálisan az összes út nyitva marad. Ennek megfelelően a fiú karakterét szerephasítással élve a rendezők három színészre osztották. Simon Péter, Penczi Balázs és Djerdj Andrej ennek diffúz személyiségnek a három variációja, melynek egyik formája sem bontakoztathatja ki magát, amíg a fiú el nem köteleződik valamelyik mellett. A fiú életében szerepet játszó lányok érettebb személyiségek, őket egy-egy színésznő játssza végig. Kelemen Lilla komoly kapcsolatra vágyik, meghittséget és intellektuális partnerséget kínál, Talpag Lili lazább, játékosabb viszonyt ajánl, egy színesebb, kiszámíthatatlanabb életet. Az események egy, a közönséget is aktivizáló meglepetésbulin tetőznek, amit a Nyúl (Farkas Máté) szervez, és ami a halál kapujában ér véget a főhős számára. A transzcendens szereplők, Nyúl és Medve (Nógrádi Gergely), végig csetlik-botlik az előadást, elfuserált halálangyalként próbálják rávenni a főhőst, hogy éljen. Más út ez, mint Peer Gynté, aki minden szerepvariációt végigpróbál, mire rájön, melyiket kellett volna választania. A fiú még csak a próbálkozásig sem jut el. Így is, úgy is a Gomböntő kanala vár mindkettőjükre.

369279099_1648517895642641_4400132542757324338_n.jpg

próbafotó

 A díszletként szolgáló kibelezett hűtőszekrény, ami féreglyukként a főhős különböző alakmásait lépteti színre egy-egy párhuzamos valóságból végül sírgödörré alakul, hogy drasztikusabb eszközökkel noszogassa a fiút, hogy kezdjen végre élni. A produkcióhoz választott zenei egyveleg remekül alapozza meg az előadás hangulatát. Fülöp Noémi előadáséban Buddy Holly slágere, az Everyday pedig mind a darabbeli szerepe, mind az előadásmód tekintetében telitalálat. Ha valami frisset, szórakoztatót és egyben technikásat akartok látni, mindenképpen keressétek a Jorcsojsz-t!

Kedves Andrej, Noémi, Katerina Dóra, Lilla, Gergely, Balázs, Péter, Lili, Tibor és Máté, örülünk, hogy megismertünk titeket, köszönjük ezt a remek előadást!

Szólj hozzá

Boda Tibor Farkas Máté Kód Teátrum