2022. már 10.

50 éves a Stúdió K 6/1

írta: Két Lámpás
50 éves a Stúdió K 6/1

50 éves a Stúdió K – Szemben a világgal és önmagunkkal, 2022. március 9., 19:30

screenshot_from_2022-03-09_23-56-32.png

Az Orfeo csoport (2010), magyar dokumentumfilm, 104 perc, r.: Nemes István, Fábry Péter

Szívünknek nagyon kedves eseményen vettünk részt. A Stúdió K 50 éves, és ennek megünneplésére jubileumi rendezvénysorozattal jelentkezik a színház, melynek első alakalmán lehettünk jelen. A hat részes sorozat első estéjén Az Orfeo csoport című 2009-ben forgatott dokumentumfilmet néztük meg, amit Nemes István és Fábry Péter rendezett, majd Sándor L. István beszélgetett Ascher Tamással. 

Nehéz beszélni erről az 50 évről, mert nekik egy élet, nekünk egy felbecsülhetetlen értékű kincs, ami olyan időbe nyúlik vissza, amiben még nem is éltünk. Akárhogy is, dacára annak, hogy ez egy független kezdeményezés –, bár amikor alakult, ezt nem így hívták volna – megmaradt, megmaradt nekünk és gyerekeinknek. A Stúdió K utat mutat nem csak színházművészetből, hanem társadalmi szerepvállalásból és bázisdemokratikus kultúrából. Ezen az estén a kezdetekről tanulhattunk, amikor ez a demokratikusság elválaszthatatlanul összefonódott a 68-as, úgynevezett új baloldali gondolattal, és az Orfeo nevű autonóm közösség alapításával és viharos történetével.

 Aki lemaradt volna vagy felidézné, itt megnézheti a filmet.

A dokumentumfilm nem csak érdekes, lévén, hogy egy elmúlt időbe vezet vissza minket, hanem szívet melengető, vicces, de néhol drámai, súlyos és tragikus. Hogyan lehet egy XX. századi baloldali diktatúrában, amiben még tudják az emberek, hogy mi az igaz és mi a jó, és azt is, hogy a hatalom hazug és rossz világot teremt, mégis hű lenni az igazhoz és a jóhoz? Az 1968-as új baloldali fellángolás a vasfüggönyön túlra egy nagyon furcsa formában juthatott csak el. Messze nem volt olyan mint Amerikában vagy Franciaországban. Az az alak, amiben itt megjelenhetett, az a dél-amerikai verzió volt, amely anti-rasszista, anti-imperialista, anti-kolonialista és radikális demokrata volt, de egyben a baloldaliság marxista-leninista gyökereihez is visszanyúlt. Amiben azonban itthon megjelent, az Orfeo gyűjtőfogalom alatt, az elsősorban művészeti közösségek szövevénye volt. Együttes, sajátos etno-politikai beütéssel, performatív színház, fotó- és képzőművészeti alkotóközösség. 

 

  Orfeo dokumentumfilm – trailer

Ascher Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orfeo "Stúdió" előadásaiban kezdetben az izgalmas és erős színészi jelenlét volt a szembeötlő. Számos orfeos előadás szóba került a beszélgetés során, melyek a kezdeti nem túl érdekes nívótól jutott el 1974-re a magas szakmai színvonalra. Nem csak itthon kapott díjakat, hanem külföldön is játszott a csapat. Közismert, hogy a Stúdió K-s Woyzeck nagyon sok korabeli művész számára meghatározó élmény volt. A csapat drasztikusan eltért a korabeli próbagyakorlattól, még pszichológiai elemzés is született a munkamódszerükről. A színészek nem csak az együtt töltött idő miatt voltak egymásra hangolva, de a próbafolyamat során lehámlott róluk minden szerepfelfogás, ahogy magukra gondoltak, mint színész vagy mint társadalmi szereplő, és ami maradt, az a tiszta, semmi által nem befolyásolt személyiség, ami belehullott a darab univerzumába, egy teljesen új minőséget hozva létre. Ascher Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy hatalom haragját talán az váltotta ki, hogy olyan kiscsoportos társadalmi jelenség zajlott le, amit az akkori diktatúra nem viselt el. A magát baloldalinak hazudó rendszer valójában nem támogatott semmilyen közösségépítést, ráadásul az olyan erős kohéziót felmutató csapatok, mint az Orfeo nem csak befelé volt vonzó, de köré épült egy egyre terebélyesedő rajongótábor, és ezt a terjeszkedést a hatalom végképp nem viselte el.

fodor-borito-makett-877x1024.jpg

Sándor L. István: Szabadságszigetek. Fodor Tamás és a Stúdió “K” története 1978-ig.

Kritikánk a monográfiáról itt.

Az érdeklődő olvasó a történetről, történetekről kiváló leírást talál Sándor L. István Szabadságszigetek című könyvében, amelyet a Selinunte kiadó jelentetett meg. A rendezvénysorozat következő alkalma március 30-án lesz. Keressétek a részleteket a Stúdió K fb oldalán.

Kedves Stúdió K, még legalább 50 ilyen szép évet kívánunk!

Szólj hozzá

Stúdió K