2023. jan 15.

Senki se mer egyedül élni

írta: Két Lámpás
Senki se mer egyedül élni

Formanek Csaba: Senki se mer egyedül élni, Kettőspont színház és spirituális ügynökség, 2022. december 27., 19:00

317649339_578393997626262_1487679007555673181_n.jpg

Játsszák: Pusztai Luca, Formanek Csaba, díszlet: Pusztai Luca, Formanek Csaba, fény: Lakatos Dániel, írta és rendezte: Formanek Csaba

Az előadás adatlapja a Kettőspont színház oldalán.

A 2017 óta játszott Senki se mer egyedül élni 40. előadását láttuk a minap a Kettőspontban, ami egy független előadás esetében igen tiszteletreméltó szám. Hazai és nemzetközi díjakat söpört be, és még némi kritikai visszhangot is keltett, valószínűleg azért, mert olyan, mint Csukás István mesehőse, Pom Pom, bámulatosan tudja változtatni az alakját: kiprovokálja az értelmezést, a viszonyulást, és minden nézőnek más arcát mutatja, attól függően, milyen külső vagy belső referenciaponthoz tudja kötni az előadást. A kritikákban a saját párkapcsolati tapasztalatokon kívül felbukkan Nemes Nagy Ágnes szerelmi költészete, Karinthy-bonmot, Mahler művei, ezek kapcsán próbálták az értelmezők megfogni ezt az illékony történetet. Bár Formanek Csaba és Pusztai Luca is elhelyezett pár irodalmi easter egg-et darabjukban, ezek is csak ajánlatok, amiknek mentén, ha felismerjük őket, elkezdhetünk gondolkodni, de ez sem mentesít minket az alól, hogy megalkossuk a saját megoldásunkat.

6761_800x600.jpeg

Pusztai Luca, Formanek Csaba (Fotó: Révész Róbert) 

Nekünk Pygmalion és Galatea mítosza nyújtotta azt a kapaszkodót, aminek mentén meg tudtuk alkotni saját koherens jelentésünket a látottakról. Nyilvánvaló, hogy a Formanek Csaba által megformált férfi valamiféle művész – mint később kiderül világhírű függönyhúzogató – aki feleségét készül megmutatni a közönségnek. A függöny teátrális elhúzása akár egy szobor leleplezése. Pusztai Luca tánca az életre kelés, az öntudatra ébredés. A nőnek ekkor még nincs neve, nincsenek saját szavai, nincs története. A férfi mozgásterve és egy szövegkönyvből súgott szavai szerint cselekszik, de már ekkor sem engedelmes bábként, hanem olyan entitásként aki keresi a helyét a világban és a férfivel való kapcsolatában. Számunkra azt gondolja végig a darab, ami már nincs megírva a mítoszban. Hogyan él együtt Pygmalion és a húsvér Galatea? Fel tud-e nőni Pygmalion a feladathoz, hogy Galatea teremtményből egy másik szubjektummá válik, saját világértelmezéssel, saját vágyakkal, saját akarattal? Ennek első lépése, hogy nevet akar maguknak, így lesznek Nyina és Borisz. Már pedig a férfinak pontos tervei vannak a nővel való együttélésre, és ezeket a terveket nagyon nehezen engedi el, bár folyamatosan próbálkozik. Végül talán sikerül, alkotótársakká válnak, vagy ha ez túl optimista értelmezés, legalábbis elismerik egymást saját, szuverén világgal rendelkező emberként. Nekünk az előadás utolsó képe ezt sugallja.

6748_800x600.jpeg

Pusztai Luca, Formanek Csaba (Fotó: Révész Róbert) 

Az előadás szövege és díszlete is a két művész közös alkotása, ami kiegészül Lakatos Dániel már a Hádészban is megcsodált fényezési munkájával. Folyamatos a játék a függönnyel, ami számunkra az elzárkózás, a kétszemélyes paradicsomi állapot fenntartásának vágyát jelentette a férfi részéről, ami egy idő után fojtogatóvá válik a nő számára. Ő nyitna a külvilág felé, kapcsolatokat teremtene, barátokat szerezne. Az előadás egy pontján meg is hív két nézőt vacsorára, akik hősiesen asszisztálnak is a színpadon Nyina és Borisz párkapcsolati birkózásához. Ez egy kritikus pontja az előadásnak, de annyi kedvességgel, a lehető legbiztonságosabb módon oldja meg Pusztai Luca a helyzetet, hogy sem a bátor alkalmi szereplők, sem a többi néző nem érzi egyetlen pillanatra sem kellemetlenül magát a szituációban. Ez a vacsora a festett díszletfal kinyitása utáni jelenet, amikor a férfi tárgyai uralta tér kinyílik a nő számára. Ezek a tárgyak, főleg a metronóm, szintén Borisz kontrollmániáját sugallják.  

senki-se-mer-egyedul-elni-original-127106.jpg

Pusztai Luca, Formanek Csaba (Fotó: Szőke Péter) 

Érdemes előadás után maradni, mert arra is lehetőséget kapunk, hogy tüzetesen megszemléljük ezt a lenyűgöző díszletfalat, ajánlatos belesni a kinyitható ablakocskán, meg fogunk lepődni. De belekukkanthatunk Borisz füzetébe is, amiben mérnöki pontossággal megtervezte még azt is, hogyan essen ébredés után az ablakon beszűrődő fénysugár Nyina alakjára. És ha kérdéseink vannak vagy megosztanánk benyomásainkat az alkotókkal, azt is megtehetjük a Kettőspont büféjében.  

Videóajánló 

Kedves Csaba, Luca, Dani, köszönjük ezt a fantasztikus, elgondolkodtató és szívet melengető előadást és szíves látást!

Szólj hozzá

Kettőspont Formanek Csaba