2022. dec 03.

Filcember

írta: Két Lámpás
Filcember

Filcember – összművészeti improvizációs színházi előadás, Itt és Most Társulat, 2022. november 29., 19:00

315883420_3409712119248201_5151503843575091499_n.jpg

Játsszák: Janó Anna, Vízkelety Borbála, Gregus László, Bernát Imola Tímea, Szőke Gábor, zene: Hoppál Basspoetry Mihály, vizuál: Strenner Szilárd, technikus, adásrendező: Szintai-Molnár Péter, dramaturg, rendező: Bán-Horváth Veronika

Biztos ismeritek a Mi lenne, ha…? játékot, nos a Filcember, ha ital lenne, akkor illatos forró tea lenne, ha hónap, akkor hóeséses, varázslatos december, ha állat, akkor kaméleon, ha gyerekjáték, akkor kaleidoszkóp, ha műalkotás, akkor mandala a születés csodájával, a létezés egyszeriségével és az elmúlás mélabújával. Az Itt és Most Társulat összművészeti improvizációs színházi előadása három művészeti ág, a vizuális jegyzetelés, az élő zene és a színjátszás együttműködéséből és egymásra hatásából hoz létre estéről estére egy megismételhetetlen színházi eseményt, ami kisiskolás kortól maradandó élmény lehet mindenkinek, akit nem riaszt vissza a barátságtalan téli idő, és elmegy a társulat Ráday utcai közösségi terébe.  

317315627_3417938978425515_6458053876231272866_n.jpg 

A játék a közönség által kigondolt szavak segítségével indul, melyekből Strenner Szilárd választ ki hármat, hogy a jelenetek témája legyen. A bemutató estéjén a léggömb, a vakszerencse és a vándor szavak inspirálták az improvizációt. Az első körben a színházi improvizáció indította a közös gondolkodást, az egymás után következő jeleneteket követte le Hoppál Basspoetry Mihály zenéje, és csak a blokk végén nézhettük meg Strenner Szilárd egy-egy etűdöt megjelenítő rajzait. A léggömb nagyon sokfelé asszociáltatta a színészeket a teljesen konkrét héliumos lufival való rosszalkodástól egy léghajón történő suta lánykérésen át a teljesen absztrakt családi vitáig a gyerek buborékban neveléséről. Számunkra a legmeghatóbb a két kiöregedett, derékfájós, hektikás bohóc jelenete volt (Gregus László, Szőke Gábor), a lufikutya kipukkasztása még sokáig velünk fog maradni. A jelenetek mindig mozgásos elemekből indulnak, ezekre épülnek rá a szöveges improvizációk, az egyes etűdök szinte folyékonyan gördülnek át egymásba, az egyik végén már megjelenik a következő mozgásos fázisa, így az egyes blokkok megszakítás nélküli egységes hangulati tömböt alkotnak. A vakszerencse szót Strenner Szilárd rajzai kezdik kibontani a képernyőn, erre reagál a zene, és ez tereli a színészek játékát is. Ebből a részből egy briliáns párbaj-jelenet lett a kedvencünk, Vízkelety Borbála blazírt, profi párbajhőse, és az ő izgága pisztolyát alakító Janó Anna állt szemben a teljesen tapasztalatlan, ám nagyon eltökélt grófnővel (Bernát Imola Tímea) és fegyverhordozójával, Szőke Gáborral. A tragikus végkimenetel ellenére az este legkacagtatóbb negyedóráját láttuk. Az utolsó egység különösen kedves lett nekünk, mert egyikünk szavát, a vándort választotta ki a rajzoló. Nagyon szép, lírai mozgásimprovizáció kerekedett a szó köré, meditatív, elvarázsoló zenével. A rajzok most párhuzamosan készültek a színpadi játékkal, nem előkészítés vagy leképezés zajlott, hanem kreatív kiegészítés, a hosszú jelenet köré egy egész világ épült a képernyőn. A jelenet legvégén egyetlen szó hangzott el egy invitáló mozdulat kíséretében: „Megszületett”.  

filcember-osszmuveszeti-improvizacios-szinhazi-est-original-202191.jpg

Több szempontból is nagyon érdekesnek találtuk az előadást. Akit érdekel a színház és az improvizáció működése, a játszók érzékeny reagálása egymásra, az biztosan sok mindent felfedezhet a Filcembert nézve. Akit a zene, a grafika, a mozgás és a szöveg egymásba alakulása, konvertálhatóságának kérdése foglalkoztat, annak egyenesen kihagyhatatlan ez a produkció. És mindenképpen a tél egyik legjobb színházi eseménye lehet annak, aki nosztalgiával gondol vissza régi diafilmnézős estékre, aki egy kis relaxáló kikapcsolódásra vágyik, vagy annak, aki meghatározó, közös színházi élményt szeretne gyerekeivel, barátaival átélni. Az előadások során készült képregényszerű illusztrációk megtekinthetőek lesznek az Itt és Mostban.  

9 Tv – Kultker tudósítása a főpróbáról: https://youtu.be/L3agOZPL0rM

 

Kedves Anna, Borbála, László, Tímea, Gábor, Mihály és Szilárd köszönjük a varázslatot!

Szólj hozzá

Itt és Most Társulat Bán-Horváth Veronika