2023. már 24.

LÁ(j)V SZTORI

írta: Két Lámpás
LÁ(j)V SZTORI

LÁ(j)V SZTORI, Itt és Most Társulat, 2023. március 17., 19:00

336678462_3324610947849725_7796752448497710642_n.jpg

Játsszák:  Bán-Horváth Veronika, Bernát Imola Tímea, Borbás Gergő, Gregus László, Janó Anna, Szintai-Molnár Péter, Szőke Gábor, Varju Nándor, Vízkelety Borbála, játékmester: Győri Zoltán 

Igazi tavaszköszöntő előadás bemutatójára voltunk hivatalosak március közepén az Itt és Most Társulathoz, új improvizációs előadásukat, a LÁ(j)V SZTORI-t néztük meg. A zseblámpás még nem látott ilyen előadást, neki teljesen új volt ez a nagyon szórakoztató forma. Győri Zoltán játékmesterként invitál minket a történetbe, és kalauzol minket és a játszókat végig annak állomásain. Mert bár a színészek nagy vonalakban ismerik a történet ívét, az egyes jelenetekhez tartozó instrukciók számukra is zsákbamacskát jelentenek. A történet elindulásához a nézőktől érkező gondolatokra, sztorikra is szükség van, az ott ülők szerelmi történetei inspirálják az aznap este a színpadon megjelenő karaktereket és a szemünk előtt megszülető darab expozícióját. Technikailag is érdekes a produkció, mert vegyíti a Short Form és a Long Form improvizációt, vagyis a rövid, egy instrukcióra épülő jelenetek nem elszigetelt etűdök, hanem ezek egymáshoz kapcsolódva végül egy teljes, lezárt történetet adnak ki. 

screenshot_from_2023-03-24_19-17-51.png

Győri Zoltán

(Fotó: Bán-Horváth Attila)

A premier estéjén Vízkelety Borbála és Gregus László játszotta a szerelmespárt, Irmát és Lacit, őket segítette tucatnyi epizódszerepben Bernát Imola Tímea és Varju Nándor. Érdekes volt megfigyelni, ahogy Vízkelety Borbála és Gregus László egyre inkább megtalálják a figurát, jelenetről jelenetre téve hitelesebbé őket és a köztük lévő kapcsolatot. A másfél órás játékidő végére árnyalt, kétségekkel és reményekkel küszködő emberpárrá válnak, és számtalan releváns párkapcsolati konfliktusforrást hoznak játékba. Felmerül a korkülönbség kérdése, a szülőkkel való viszony, az önbizalomhiány és az ebből fakadó féltékenység. Úgyhogy, miközben remekül szórakozunk a csetlő-botló Irmán és Lacin, még tovább gondolható útravalóval is gazdagabbak lehetünk az előadás által. Az, hogy a teljesen csupasz színpad a szemünk előtt formálódik át pilótafülkévé, koncertteremmé, kis bérelt lakássá vagy tavaszi Dunaparttá, Varju Nándor és Bernát Imola Tímea érdeme, mert amikor nem Irma barátnőjét vagy Laci kollégáját játsszák, mindig kitalálnak valamit, amitől megteremtődik a jelenet aurája, legyen az egy arra szálló vércse, turisták a Dunánál vagy Irma nagymamájának portréja a falon. Szintai-Molnár Péter a fény- és hangpultban követte le az eseményeket, és tett hozzá hangulati elemeket az előadáshoz.  

screenshot_from_2023-03-24_19-19-12.png

Vízkelety Borbála és Gregus László

(Fotó: Bán-Horváth Attila)

 

Ha a közönség tagjai közül valaki nem csak az előadást élvezné passzív nézőként, hanem szeretné kipróbálni az improvizációt, az Itt és Most Társulatnál erre is van lehetőség. Többféle tréningből választhatnak az érdeklődők, és már szerveződik az idei nyári táboruk is az ImproCamp 2023. június közepére. Ha szemlélődő típusok vagyunk, a LÁ(j)V SZTORI mellett megnézhetjük a Függőségeink és a Memento című előadást, gyerekekkel pedig a MesélŐK lehet emlékezetes családi program.  

screenshot_from_2023-03-24_19-20-28.png

Varju Nándor, Gregus László, Vízkelety Borbála, Bernát Imola Tímea

(Fotó: Bán-Horváth Attila)

Kedves Tímea, Borbála, László, Nándor, Péter és Zoltán, köszönjük ezt a szórakoztató estét!

Szólj hozzá

Itt és Most Társulat