2023. jún 04.

Dilemma

írta: Két Lámpás
Dilemma

Simorág TánCirkusz: Dilemma, MU Színház, 2023. május 20., 19:00

345023913_931549448080544_3551968722885660075_n.jpg

Játsszák: Kiss Gergely Geret, Turai Bálint, Vincze Márton, Simor Ágnes, hegedűjáték: Kézdy Luca, zeneszerző: Bodnár Vajda Dávid, jelmeztervező: Weszelovszky Anna, szcenika, fénytechnika, hangtechnika: Szabon Bala, rendező: Simor Ágnes

Friedrich Dürrenmatt 1962-es drámájának, A fizikusoknak, újragondolása a Dilemma, az újcirkusz formanyelvével áramvonalasítva, hogy a mi XXI. századi rettegéseink és tudományetikai problémáink köszönhessenek vissza a színpadról. Dürrenmatt drámája az atombomba ledobása és az antinukleáris mozgalom kibontakozása közti időszakban kapcsolódott be az egyre szélesebbé váló tudományos, művészeti és társadalmi diskurzusba. Az atomhaláltól, a nukleáris téltől való kollektív rettegést mára felváltotta a klímakatasztrófától és a mesterséges intelligencia elszabadulásától való félelem, A fizikusokban megfogalmazott dilemmák azonban hatvan évvel a mű születése után is alkalmas kiindulópontnak látszanak félelmeink megfogalmazására.

349662724_1050977372545705_4673635161001330003_n.jpg

(Fotó: Medgyesy Gábor)

Közös ügyek egyéni megoldására minden kísérlet hiábavaló.

Friedrich Dürrenmatt: 21 pont A fizikusokhoz, Friedrich Dürrenmatt: Drámák, Európa Könyvkiadó, 1977. 71. o., fordította: Ungvári Tamás

 A kicsit porossá vált Dürrenmatt-szövegnek kifejezetten jót tesznek az újcirkusz eszközei, a mozgásos szekvenciák mélységgel és tartalommal töltik fel az üresen kongó mondatokat, drámaisággal az egyetlen csúcspontra kifuttatott történetet. A drámában teljesen súlytalan gyilkosságok a táncszínházi megoldásoknak köszönhetően súlyt kapnak, elkövetésüknek és elszenvedésüknek rettenete elementáris erővel hat. Az abszurd komédia műfaji konvencióihoz jól illenek a zsonglőr-elemek és az akrobatika, mintegy kivetítik a fizikusok agyi folyamatait, illetve jól érzékeltetik von Zandt doktorkisasszony (Simor Ágnes) és a fizikusok közti hatalmi viszonyt (Kiss Gergely Geret, Turai Bálint, Vincze Márton). Simor Ágnes kettőz az ápolónő és az igazgatónő szerepében, ám az előadás nemcsak a megszokott szerepösszevonásokkal él. A többiek a fizikusok mellett Richard Voss detektívfelügyelőt is játsszák – Kiss Gergely Geret, Turai Bálint és Vincze Márton mind felügyelők  – így szerephasítással is él a produkció. Az, hogy hárman játsszák ezt a karaktert, remek lehetőséget ad a bohóctréfák eszköztárának beemelésére, és értelmezési következménye is van. A felügyelő zavarodottságának ez a megjelenítése számunkra a saját összezavarodottságunkat tükrözte. Miközben egyre nagyobb szükség lenne, hogy minden felelős állampolgár informált döntést tudjon hozni tudományetikai kérdésekben, ezek a kérdések annyira komplexek lettek, hogy még a szakértők is csak egyre zsugorodóbb területét látják át saját tudományterületüknek.

348684486_950920776149714_6153154883666889887_n.jpg

 (Fotó: Medgyesy Gábor)

 A dramaturgia elhitetheti a nézővel, hogy kiszolgáltatja magát a valóságnak, de arra nem kényszerítheti, hogy helytálljon a valósággal szemben vagy azt meg is változtassa.

Friedrich Dürrenmatt: 21 pont A fizikusokhoz, Friedrich Dürrenmatt: Drámák, Európa Könyvkiadó, 1977., 71. o., fordította: Ungvári Tamás

Az őrület versus normalitás nem túl érdekes huzavonájáról a tudományt művelők felelősségére helyeződik a hangsúly. Simor Ágnes rendezőként a science fiction felé tágította a történetet, és az eredetileg sem túl megnyugtató befejezést – egy valódi futóbolond kezébe kerül a világ sorsa – még nyugtalanítóbbá tette. A Simorág TánCirkusz előadása egy okos noszogatás, hogy kezdjünk el sürgősen gondolkodni közös ügyeinkről, ne sajnáljuk az időt és a fáradtságot a tájékozódástól, és jól válogassuk meg, milyen információforrásban bízunk meg. A tudósok és szakértők most is próbálják felhívni a figyelmet az egész, ismert világunkat fenyegető veszélyekre, például itt és itt, a művészet, különösen a színház, pedig segíthet, hogy fogékonnyá váljunk ezekre a kérdésekre, húzzuk ki a fejünket a homokból, gondolkodjunk és cselekedjünk, míg késő nem lesz.

 

 Kedves Geret, Bálint, Márton, Luca, Dávid, Anna, Bala és Ágnes, köszönjük ezt az elgondolkodtató és szórakoztató előadást!

Szólj hozzá

MU Színház Simor Ágnes Simorág TánCirkusz