2023. aug 30.

Epreskerti mesék - sétaszínház

írta: Két Lámpás
Epreskerti mesék - sétaszínház

Epreskerti mesék – sétaszínház, ImagineBudapest, Epreskert, 2023. augusztus 27., 10:00

epreskert.jpg

Játsszák: Manyasz Erika, Mangold Roland, Rábavölgyi Tamás, sétavezető: Morcsányi Elza

Az Imagine csapata immár 15 éve szervez városi sétákat Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Veszprémben. Minden sétájukhoz csatlakozik valamilyen extra program, gasztronómiai élmény vagy rejtvényfejtés. Mi a kínálatból természetesen egy olyan programot választottunk, ahol a várostörténeti sétát színházi jelenetek színesítik. A 150 éves Képzőművészeti Egyetemmel együttműködve, fennállásának kerek évfordulójára született ez a séta, hosszas és alapos kutatómunka gyümölcseként betekinthetünk az Epreskert mindennapjaiba a XIX. század végi alapítástól az 1930-as évekig.

Vezetőnk, Morcsányi Elza, magával ragadó lelkesedéssel vezet minket körbe a kerten, korabeli újságcikkek, levelek, dokumentumok segítségével eleveníti meg az Epreskertben alkotó és oktató művészeket, a korabeli milliőt, a város és a művészek kapcsolatát. Ezeket a jól felépített miniesszéket szakítják meg rendre az egy-egy állomáson materializálódó főszereplők. Belecsöppenünk egy zűrös családi jelenetbe Jókai Mór, Fesztyné Jókai Róza és Feszty Árpád között, akik a Nagy Bella-házasság miatt civakodnak, betörőket üldözünk Stróbl Alajossal és diákjaival, tanúi lehetünk Erzsébet királyné látogatásának Benczúr Gyula műtermében. A legszórakoztatóbb jelenetben egy közelben lakó szomszédasszony méltatlankodik az epreskerti nagyszabású esti mulatságok miatt, már akkor sem lehetett egyszerű a bohémnegyedben lakni. A legizgalmasabb jelenet számunkra az 1930-as éveket felidéző volt. Az 1933-as növendékkiállítási botrány, a női hallgatók megjelenése a tanintézményben, a konzervatív és az újítóbb alkotók közti vita, amit Vaszary János és Rudnay Gyula párbeszédének felidézésével mutatnak meg nekünk az alkotók, további kutakodásra sarkall minket. Az 1910-es évektől kezdve igen élénk és vitriolos művészeti vita folyt, a mindenféle izmusok befogadása nem ment zökkenőmentesen, és ez még az 1930-as években sem jutott nyugvópontra. Számunkra ebből a korabeli művészetkritika stílusa, hangneme, sarkossága, bátorsága, olykor gorombasága a legizgalmasabb momentum. Rockenbauer Zoltán: Az apacs művészet című 2014-ben megjelent műve bőven idéz ezekből. Az 1909-ben a Nyolcak első kiállításáról, az Új képekről például így írt Lakos Alfréd a Magyar Szóban:

A tájképnek nevezett vásznakról még azt sem lehet eldönteni, hogy azok véletlenül, kocsirázás vagy festék-kidőlés vagy elkenődés folytán kenődtek be festékkel.

 Rockenbauer Zoltán: Az apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919), Noran Libro Kiadó, 2014., 113. o.

apacs-muveszet.jpg

Ahogy a tudományos ismeretterjesztő filmek mostanában több műfaj határán mozognak, s ugyanúgy dolgoznak a játékfilmek eszközkészletével, mint a dokumentumfilmekével, úgy ez a séta is vegyít két műfajt, az idegenvezetői ismeretközlést a színházi eszközökkel. Ez nem csak a beleélést segíti, nem csak a hely és a kor hangulatát festi meg a résztvevők számára, de remek ritmust is ad a több, mint két órás sétának, időt ad az információk leülepedésére. Manyasz Erika, Mangold Roland és Rábavölgyi Tamás remekül oldják meg a feladatukat, a rendelkezésükre álló igen rövid idő alatt képesek karaktereket, viszonyokat megjeleníteni, a jelmezek és néhány apró kellék segítségével megeleveníteni a kort. Jelenlétük, jeleneteik teszik igazán szórakoztatóvá és tartalmassá ezt a sétát. 

epreskert4.jpg

(Kép forrása: Imagine.hu) 

Az Epreskerti mesék legközelebb szeptember 30-án lesz elérhető. A hasonló koncepcióra épülő Színház az egész város című sétán szeptember 5-én vehettek részt. Szerintünk érdemes kipróbálni ezt az igen innovatív formát.

 

Kedves Erika, Roland, Tamás és Elza, köszönjük ezt az év egyik legmelegebb napja ellenére is üdítő és szórakoztató programot!

Szólj hozzá

ImagineBudapest sétaszínház