2024. ápr 03.

21. utca – munkabemutató

írta: Két Lámpás
21. utca – munkabemutató

Mándy – Domahidy: 21. utca – munkabemutató, Almássy utca 6., 2024. március 22., 16:00

432480853_7123952097730320_6409639049888607077_n.jpg

Játsszák: Simics Soma, Törley-Havas Sára, Darvas Kristóf, Turi Péter, Kardos Tibor, Szabó Tamás Bendegúz, Szása, a kutya, dramaturg, író: Domahidy Dorottya, látványtervező: Domahidy Veronika, zenész: Darvas Kristóf, asszisztens: Nádra Dóra, rendező: Gálhidy Sára

– Látja, ez az, ha végre elmondhatunk valamit, ami fáj, ami…

– Akad valaki, aki meghallgatja. Egy ember.

Ambiciózus vállalkozás Gálhidy Sára rendezése, a 21. utca, és szemmel láthatóan ezt a nagyívű koncepciót minden alkotó magáénak érezte. Domahidy Dorottya csodát művelt Mándy Iván 1948-as kisregényével. Már az, hogy színpadi szövegként képes működtetni ezt a szándékoltan elmosódó, impresszionisztikus, asszociatív felépítésű forrásművet, lenyűgöző. Az viszont, hogy olyan játékteret ad a színészeknek és a rendezőnek, amiben nem csak élő figurákat teremthetnek, de fergetegesen szórakoztató humort is csempészhetnek az eredetileg lebegő, inkább melankolikusra hangolt műbe, az már igazán megsüvegelendő teljesítmény. A kisregény itt elolvasható.

Helyspecifikus előadás a 21. utca, az Almássy utca 6. szám játssza az eredetileg józsefvárosi ház szerepét, igen hitelesen. A játéktér a kis bérház belső udvara, lépcsőháza, gangos folyosója, és még a ház teteje is bevonódik az előadásba. Domahidy Veronika látványtervező és Gálhidy Sára bejátszatja az egész teret, ami igazán különlegessé teszi az előadást, ám nehézséget is okoz a továbbjátszásban. Jó lenne ezt az alkotást minél több emberhez eljuttatni, ám kérdéses, hogy ez a helyszín mikor és hányszor engedi át magát a játéknak, és az is, hogy találnak-e az alkotók olyan játszóhelyet, amire adaptálható a produkció.

433567837_7120045708120959_2639938401073219848_n.jpg

Fotó forrása: a munkabemutató eseményoldala

Együtt érkezünk a bérházba az új albérlővel, a bölcsészhallgató Gáborral (Simics Soma), és együtt is távozunk vele, mikor a ház lakóit kilakoltatják. A kereten belül hat, címmel ellátott jelenetre tagolódik az előadás. A címek – A vágyódásról, A magányról, A féltékenységről, A gyászról és szerelemről, Önmagunkról, A feloldozásról – kijelölik azt az útvonalat, amit az előadás bejárat a nézőkkel. Nagyvárosi lakosként könnyű kapcsolódni ehhez a történettel, még akkor is, ha az előadás valósága majd 80 év távolából mutatja Pestet. Gábor elérhetetlen szerelménél, Magdánál (Törley-Havas Sára) összegyűlő értelmiségi társaság beszédmódja és időtöltése, a kívül maradás, az irigység, amivel Gábor a bennfentesek könnyedségét nézi nagyon ismerős, ahogy az olyan városi figurák is, mint Kompóthy Győző, a költő (Kardos Tibor), aki életbiztosításokat árulva mindenhol ott van, mindenkit ismer és mindenkit idegesít. A Turi Péter alakította Heltai Pali univerzális vágyakozása minden nő iránt és elvágyódása behozza azt a hangulatot, amit a nemrég tőle és az osztályától, a zenés ötödévesektől látott Frontátvonulásból is kiéreztünk. Jó volt látni, hogy Turi Péter milyen finom eszközökkel is tud élni, mennyire jó partnere Kardos Tibornak, akinek most a harsányabb karakterek jutottak. Igazi meglepetés volt Darvas Kristófot játszani látni. A lépcsőfordulóba szorított zongora mögött alakította Magda apját, aki a felesége halála óta kiszorult a saját lakásából, a lánya életéből, sőt a saját életéből is. Szabó Tamás Bendegúzt nem ismertük eddig, de ő is remekül beleillett a csapatba, Hernyópofaként előadott monológjai igen hitelesen hozták az Ibolya presszóból ismerős bölcsész hablatyolást.

434030648_10229229388912656_4027754988669882618_n.jpg

Fotó: Cseke Tamás

A játékot jól kiegészíti Darvas Kristóf zenei kísérete, a néhol megjelenő bábos megoldások, a karikírozó jelmezek. Ezek az elemek erősen megidézik Mándynak erre a művére jellemző, az álmok szürrealizmusát több helyen felhasználó megoldásait. Gálhidy Sára rendezése nagyon erős hangulatisággal bír, szívesen megnéznénk még egyszer, reméljük, lesz rá lehetőségünk.

Kedves Soma, Sára, Kristóf, Péter, Tibor, Tamás Bendegúz, Dorottya, Veronika, Kristóf, Dóra, Sára

Szólj hozzá

Gálhidy Sára Almássy utca 6.