2021. júl 07.

A Két Lámpás blog nyilatkozata a Pinceszínház ügyében

írta: Két Lámpás
A Két Lámpás blog nyilatkozata a Pinceszínház ügyében

A Két Lámpás blog nyilatkozata a Pinceszínház ügyében

entrance_of_pincesznhz_in_budapest-1.jpg

A Ferencvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete nem bízta meg azt a pályázót a Pinceszínház vezetésével, akit a szakmai bizottság javasolt. Egy normális szervezeti demokráciájú intézményben a szakmai testületek döntését nem írhatja felül a testület felett álló döntési szerv. Azért nem, mert az a magasabb jogkörű szervezeti egység éppen a szakmai bizottságnak delegálta a feladatot, hogy válassza ki a jelöltek közül azt, akit szakmailag támogatandónak gondol. A Ferencvárosi Képviselőtestületnek nincs olyan szakmai felkészültsége, hogy ezt képes legyen megtenni. Éppen azért kért fel egy ilyen jellegű bizottságot a döntés meghozatalára, mert ők nem szakemberek a tárgyban. Jelen állás szerint semmibe lehet venni több ember hosszú munkaórákban mérhető munkáját, sok-sok meghallgatást és a pályázók pályázatírásra szánt idejét, csak, mert a Képviselőtestület úgy gondolja, hogy amit ez a folyamat megszült, azt ő 2 órás meghallagtással pótolni tudja. NEM, NEM VEHETI SEMMIBE a szakmai bizottság munkáját! Csatlakozunk Csáki Judit véleményéhez, miszerint az önkormányzatnak egyetlen feladata lett volna ez ügyben: megszavazni a szakmai bizottság által választott jelöltet és kihirdetni a honlapján.

Olyan országban szeretnénk élni, ahol a döntések ott születnek, ahol a legjobban értenek ahhoz, amiről a döntés szól. Ez a szubszidiaritás elve. Ha ezt felülírják magasabb szervezeti szintek, akkor olyan döntések fognak születni, amik a szakmai szempontokkal szembe mennek. Jól látjuk, hogy 30 év alatt hova jutott a magyar oktatás, egészségügy és szociális szféra, ahol a szakmai szempontok mindig háttérbe szorultak, és áttekinthetetlen vagy éppen, hogy nagyon is átlátszó hatalmi érdekek szerint döntöttek az életünkről. Ezer és egy olyan esetről lehetne beszélni, amikor abszurdisztánná vált az ország, mert a józan ész és a hozzáértő emberek javaslatai ellenére döntöttek valamiről. Ha a Képviselőtestület nem a szakmai bizottság döntését támogatja, akkor amit támogat, az a káosz, a szakmaiatlanság, a összeverődött politikai többség érdeke. Ehhez mi nem asszisztálunk.

Vannak színházak, amelyekbe nem szándékozunk járni, és nem is írunk az ott rendezett előadásokról. Ezt az elvünket lehet vitatni, de szerencsére nem mi vagyunk az egyetlen kritikai orgánum, ezért ha valaki azt vallja, hogy mindenről be kell számolni, annak van lehetősége ezt megtenni.

Úgy döntöttük, hogy a Pinceszínházba ezentúl nem fogunk járni. Nem fogadjuk el az oktrojált, a szakmai bizottság által nem támogatott jelölt kinevezését és így

nem fogjuk átlépni a Pinceszínház küszöbét,

még akkor sem, ha a szívünknek kedves csapat fog ott játszani. A szakmai döntésekbe belepofázó politikai szereplőket megvetjük és elutasítjuk.

2021. július 7. Két Lámpás Blog

Szólj hozzá

Pinceszínház