2022. dec 28.

Manómese

írta: Két Lámpás
Manómese

Simor Ágnes: Ma No Mese/Manómese, Simorág TánCirkusz, Eötvös 10, 2022. december 27., 15:00

316835203_6110033382340959_75261376328190746_n.jpg

Játsszák: Kiss Gergely Geret, Turai Bálint, Simor Ágnes, zene: Vázsonyi János, díszlet: Pallos Endre, Deák Attila, jelmez: Zoletnik Sophie, fejdíszek, nemez kiegészítők: Mihály Cecília, alma labdák: Bosznay Balázs, bábok: Vincze Márton, hang-fénytechnika: Szabon Balázs,társasjáték-design: Ribényi Gergely, rendező, szövegíró: Simor Ágnes. 

Míg a legtöbb társulatnak csak kalandozás egy összművészeti előadás létrehozása, addig a Simorág TánCirkusznak életforma, minden előadásuk – így az egyik legrégebben repertoáron lévő Ma No Mese/Manómese is – ezzel a megközelítéssel készült. A 3 éves kortól ajánlott mesejáték minden korosztályt levesz a lábáról, és úgy menti át a cirkuszművészet értékeit, hogy azokat szervesen beépíti a történetbe, dramaturgiai funkciót ad ezeknek az elemeknek is. Az előadáshoz jól játszható, nagyon szórakoztató kooperatív társasjáték készült (design: Ribényi Gergely), amit előadás után meg is szerezhetünk, így a színházi élmény még hosszú évekig velünk maradhat.  

sim_1.png

Vincze Márton bábjai 

Az élőzenével (Vázsonyi János) kísért mesejáték felvonultat bábos megoldásokat, látunk virtuóz zsonglőrködést almalabdákkal, ördögbottal, akrobatikus elemeket, bohóctréfákból ismerős gag-eket és mozgássorokat, megidéződnek bűvésztrükkök. Nemcsak a színpadi díszlet (Pallos Endre) játszik, a központi fatönk, Rémálomfaló Manó (Simor Ágnes) lakása, amely még az előadás végén is tartogat meglepetéseket, de játéktérré válik az egész nézőtér. Kiss Gergely Geret Durcimurci manója és Turai Bálint Zsebmanója a nézőtéri székek tetején mászkálva vonják be a közönséget a játékba. Az előadáshoz komponált fényeffektek (Szabon Balázs) is szerves részét képezik a produkciónak, főleg az álomjelenetek sejtelmes-rémisztő aurájának megteremtésében.  
sim_2.png

Kiss Gergely Geret, Turai Bálint, Simor Ágnes

A megelevenedő mese az óvodás-kisiskolás célközönség számára ismerős panelek kreatív egymás mellé helyezéséből és újraértelmezéséből épül fel. Rémálomfaló Manó megeszi saját rémálmát, ettől felfújódik, és beszorul a fába, ahol él. Két arra járó, kutya-macska barátságban együtt vándorló manó kiszabadítja, és segít neki, hogy megszabaduljon rémes álmaitól és visszanyerje apró termetét. A kicsiknek a három manó bújócskajátéka, a rajzfilmekből és bohócjelenetekből jól ismert kergetőzés okozza a ráismerés örömét, és nekik szól a jelmezek markáns színvilága (Zoletnik Sophie ruháit Mihály Cecília tette színpompássá) is. A nagyóvodás-kisiskolás korosztály az Álomfaló manó álmában megjelenő varázsmesei lényekhez, a varázslóhoz, ördöghöz, sárkányhoz tud kapcsolódni. Főleg ez a korosztály értékeli a mese problémamegoldását; a rémálom átalakítható, a rémlények megszelidíthetőek, a varázslót elbűvöli a kristálygömb, az ördögöt a virágcsokor, a sárkány pedig csak megfázott, egy jó meleg tea a manó pöttyös bögréjéből meggyógyítja és szerethetővé teszi. Nem csoda, hogy az előadás végén tolonganak a gyerekek Rémálomfaló manó körül, hogy az ő rémálmaikat is fogyassza el egészséggel. A felnőttek leginkább a Durcimurci és Zsebmanó hisztiversenyétől villanyozódtak fel, a dackorszak minden jellemző nonverbális jellemzője megjelenik, és a szülők, nagyszülők a gyerekekkel együtt nevetik ki közös mindennapi rémálmukat, a hisztit. Kifejezetten elegáns megoldás a mese keretes szerkezete a kinyíló-becsukódó faodúval és az előmászó-visszamászó katicával, ami megteremti az előadás eleji ráhangolódást és az előadás végi lecsengetést. Ritka az olyan gyerekelőadás, ami minden korosztály számára tartogat élményeket, így valóban családi eseménnyé válhat a színházlátogatás, amit a társasjáték együttjátszásával meg is hosszabbíthatunk. A játék a felnőttek számára is tartogat kihívásokat, minél többször dobunk pirosat, annál inkább. 

sim_3.png Ma No Mese társas

Videóajánló 

Kedves Gergely Geret, Bálint, János, Endre, Attila, Sophie, Cecília, Balázs, Márton, Balázs, Gergely és Ágnes, köszönjük ezt a álomelőadást és várjuk a következő produkciót! 

 

Szólj hozzá

báb újcirkusz Simor Ágnes Eötvös10 Simorág TánCirkusz