2023. máj 13.

Háztartásbeli

írta: Két Lámpás
Háztartásbeli

HÁZTARTÁSBELI / Storytelling est és balkáni falatozás csak nőknek/, STEREO Művház, 2023. május 12., 19:00

341694708_739048501035548_4997797788815546744_n.jpg

Akik mesélnek: Száger Zsuzsa, Levko Esztella, Fajgerné Dudás Andrea, Oltai Kata  

Új helyen találkoztunk egy régi, kedves előadásunk folyományaként létrejött eseménnyel. A STEREO Művház márciusban nyílt a nyolcadik kerületi Illés utcában kulturális műhelykén, előadásokat befogadó helyként és közösségi térként. Május 1-17. között itt valósul meg a STEREO AKT 10 éves fennállását ünneplő fesztivál, ennek egyik állomása volt a HÁZTARTÁSBELI című storytelling est. A férjem című magyar - macedón összművészeti projektből kinövő beszélgetések harmadik alkalma volt, amin jártunk, és rendhagyó módon az első, ami csak nőknek lett meghirdetve. A Rumena Buzsarovszka novelláiból létrehozott előadásról szóló kritikánkat itt olvashatjátok.  

hazt1.png

Az este a fent említett darab két monológjából vett részletekkel indult Száger Zsuzsa és Levko Esztella előadásában, közben az ajváros szendvicskék is elkészültek, hiszen a Száger Zsuzsa által megszemélyesített orvosfeleség épp a vendégvárás-vendéglátás nyűgeiről mesél nekünk. Ezután a ráhangoló rész után következtek a meghívott mesélők történetei. Az összművészeti viszonyulás az egész estére jellemző volt, hiszen a színházi indítás után Fajgerné Dudás Andrea képzőművész performansza következett, amiben hihetetlen sebességgel és kavalkádban keveredett könyvajánló, képek és installációk megmutatása és elemzése, versolvasás (Szlukovényi Katalin Most című költeménye újabb tétellel bővítette a kívánságlistánkat, be kell szereznünk a kötetet) és személyes történetek. Meglepetésként még egy kis Eat Art ízelítőt is kaptak a résztvevők, Fajgerné szimbolikus zöldparadicsom-lekvárja sűrítetten mutatja föl a feminizmus magyarországi állapotát és reflektál az est témájára, a láthatatlan munkára, amit többnyire nők végeznek. Ráadásképpen még a tányéroknak is komoly mondanivalójuk volt számunkra.  

hazt2.jpg

Aki szeretne képet alkotni erről az igen izgalmas etapjáról az eseménynek, nézze meg Fajgerné Dudás Andrea tavalyi kiállításához, a Háziasszony katalizátora címűhöz, ami a Godot Galériában volt látható, készített videót: 

Oltai Kata művészettörténész, kurátor egy rendkívül szépen és logikusan felépített miniesszével zárta a program kötött részét. A "The Personal Is Political" jegyében családi és magánéleti történetektől indulva jutottunk el a strukturális kérdésekhez, az elit felelősségéhez, lehetőségeihez és kifáradásához, és specifikusan a művészeti intézményrendszerben végzett láthatatlan, szintén leggyakrabban nőkre háruló, munka jelenségéhez. Szomorú, hogy ennek illusztrálásához minden változtatás nélkül elővehető Mierle Laderman Ukeles Washing/Tracks/Maintenance: Outside című 1973-as performansza. Ebből is látszik, hogy sajnos semmi túlzás nincs abban, amit Fajgerné is állít, hogy a feminizmus helyzete Magyarországon sokat romlott, újra a 70’-es, 80’-as évek már egyszer a megoldás felé haladó problémáit éljük.  

Az este további része a közönség és a mesélők közti beszélgetéssé alakult, még jó másfél órát diskuráltunk a láthatatlan munkáról, a generációk közti különbségről, a változás lehetőségéről.

Köszönjük ezt a tartalmas és szórakoztató estét az alkotóknak, reméljük, sok hasonló alkalom lesz még.   

Szólj hozzá

storytelling STEREO MŰVHÁZ STEREO AKT STEREO10