2023. máj 19.

Tanítani? – Vitaszínház a közoktatásról

írta: Két Lámpás
Tanítani? – Vitaszínház a közoktatásról

Tanítani? – Vitaszínház a közoktatásról, ÖrkényKÖZ Műhely, 2023. május 18., 18:00

345200751_789054899305651_7863407091328729662_n.jpg

Játsszák: Milovits Hanna, Tankó Erika, Villant Bálint, dramaturg: Varga Zsófia, rendezők és moderátorok: Kabdebon Dominik, Milovits Hanna

Az egy éve készülő, több tesztelőadáson és workshopon alakuló Tanítani? – Vitaszínház a közoktatásról bemutató előtti utolsó finomhangoló tesztelőadáson vettünk részt az Örkény István Színház új közösségi terében, a művészetközvetítés és a színházi nevelési programok számára nyitott ÖrkényKÖZ-ben. Nehéz dolga volt az alkotóknak, hiszen az egy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen változott a helyzet, a közoktatás a közélet legforróbb témáinak egyikévé vált. Egészen friss hír például, hogy 2023-ban egyetemi tanárképzésre a 126 ezer jelentkezőből mindösszesen 3357-en jelentkeztek, ebből első helyen csak 1595-en. A bemutató napjára, május 19-re pedig újabb tüntetés szerveződik a státusztörvény bevezetése ellen. Így még a legutolsó pillanatokban is volt és az után is lesz alakítani való az előadáson.

Ezen az estén egy szűk, szakmai közönség vett részt az eseményen, diákok, pedagógusok, színházi szakemberek, akik szinte mind vettek már részt vitaszínházi előadáson, így a forma már nem okozott meglepetést. Milovits Hanna, Tankó Erika, Villant Bálint négy rövid jelenettel vezették föl a megvitatandó kérdéseket. Ezek a jelenetek számunkra meglepőek voltak, abból a szempontból, hogy nem tudtuk kitalálni, hogy milyen kérdés fog belőlük következni. A nézők véleménye megoszlott, hogy ezek az életképek mennyire befolyásolják a véleményalkotást, mi nem éreztük, hogy ráhangolódáson, problémafelvetésen túl sugallnának egy helyes választ, a két lámpás több kérdés esetében is a színházterem ellentétes oldalán találta magát. A jelenetek utáni vitát Kabdebon Dominik és Milovits Hanna moderálták, határozottan, de nem idő előtt berekesztve a kibontakozó polémiát.

345595868_248586661023895_8415340725025408803_n.jpg

Az asztalnál Milovits Hanna, Tankó Erika, Villant Bálint (fotó:Szakács Eszter)

A kérdéseknek, a moderálásnak és a közönségnek köszönhetően nagyon érdekes, sok szempontot felvető viták alakultak ki, többször előfordult, hogy egy-egy erős érv hatására valaki átült az ellentétes álláspontot képviselő oldalra. Belőlünk, akik egyszerre vagyunk pedagógusok és szülők, az a jelenet és kérdés váltotta ki a legintenzívebb érzelmi reakciót, mely arról szólt, hogy a pályát elhagyó, az iskolájában felmondó tanár cserbenhagyja-e a diákjait. A diákrésztvevők empátiája ebben a kérdésben is rendkívül megható volt. Újból bebizonyosodott számunkra, hogy a vitaszínház az egyik, ha nem a legérdekesebb és legfontosabb színházi forma manapság. Sokszor leírtuk már, hogy mennyire szükségét érezzük, hogy olyan agórák teremtődjenek, ahol beszélgetni, vitatkozni tudunk egymással, ahol a passzív nézői szerepből kilépve meghallgathatjuk egymás véleményét, és mi is meghallgatásra találhatunk.

345612973_761185362151084_8142617626889404387_n.jpg

Milovits Hanna, Tankó Erika, Villant Bálint (fotó:Szakács Eszter)

 Az előadás dinamikája rendkívül átgondolt és szépen felépített, a jelenetek egyre intenzívebbek, a kérdések egyre komplexebbek és húsba vágóbbak. Csak a legutolsó, jelenet nélküli kérdésről alakult ki vita az előadás után, amikor az alkotók visszajelzéseket kértek a koncepcióról és bármilyen apró részletről, ami különösen tetszett vagy ami kevésbé. Nagyon kíváncsiak lennénk, hogy a bemutatón és az utána következő alkalmon milyen megoldással áll elő a csapat az általunk felvetett problémákra, és arra is, milyen irányba kanyarodtak a viták. Nagyon reméljük, hogy lesz a nézők között, aki beszámolót vagy kritikát ír az eseményről, mi biztosan az olvasói között leszünk. És reméljük, hogy sokak érdeklődését fölkelti az előadás, amit az alkotók szívesen vinnének diákközösségekbe, pedagógusok vagy bármilyen érdeklődő közönség számára. Hívjátok őket, ha alaposan körül akarjátok járni a témát, és ha a színházi élmény mellett egy tartalmas vita résztvevői is lennétek!

Kedves Hanna, Erika, Bálint, Zsófia és Dominik, nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk, és ezt a rendkívül inspiráló estét!

Szólj hozzá

Örkény Színház vitaszínház Milovits Hanna Kabdebon Dominik