2024. már 30.

Drága kis szemétdombom

írta: Két Lámpás
Drága kis szemétdombom

Drága kis szemétdombom, Apertúra, Janikovszky Éva – park, 2024. március 30., 12:00

szemetdomb1.jpg

Játsszák: Benkó Bence, Borsányi Dániel, Formán Bálint, Király Dániel, a rendező munkatársa: Papp Leticia, produkciós vezető: Berta Ninett, rendező: Bán Bálint

Az első igazán tavaszi napra időzítette az Apertúra legújabb bemutatóját, a Drága kis szemétdombom című verses előadását, amelynek  a VII. kerületi Janikovszky Éva park adott helyet. Több nagyon vonzó tulajdonsággal is kecsegtetett ez a szombat déli ajánlat: nagyon szeretjük a sétaszínházat, és az általunk most megismert belvárosi park kiváló helyszínnek bizonyult. Kíváncsiak voltunk Bán Bálint első rendezésére, valamint örömmel fedeztük fel, hogy Benkó Bence is a játszók között van, ritkán látni színpadon, ezen kívül a társulat Premier Bully című előadásában játszik egy kisebb szerepet. És mindenek előtt olyan kortárs költők – Závada Péter, Nádasdy Ádám, Peer Krisztián, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Simon Márton – verseire épül a produkció, akiknek kötetei ott sorakoznak a polcunkon.

szemetdomb2.jpg

Fotó: Apertúra fb.

"Két felhő között ím lógva maradtam,
a lábam kalimpál a semmibe.
Nincs biztos föld, szilárd talaj alattam,
de legalább ellátok messzire."

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt, Jól láthatóan lógok itt, Magvető, 2019.

Érdekes válogatást hozott nekünk az Apertúra. A kiválasztott versek mindegyike valamiképpen a hiány köré szerveződik. Így az előadás alaptónusa a melankólia, a rezignáltság egy kis öniróniával fűszerezve. A költőktől elhangzó művek általában egy kötetből kerültek ki (Peer Krisztián képezi a kivételt, tőle a Belső Robinson és a Bizony című kötetekből is bekerült egy-egy vers), ami jót tesz a hangulati egységességnek. Závada Péter Mész című kötetének és Peer Krisztián 42 című munkájának darabjai gyászversek, a hiány itt tulajdonképpen nagyon konkrét, a szeretett másik elvesztése miatti végleges hiányérzet. De adódhat a hiány szakítás miatt, a magány miatt és lehet ez egzisztenciális szorongás is, a világba vetettség kétségbeesése. Ennek ellenére az előadás mégsem hoz le az életről, és ez nem csak a költemények néhol megmosolyogtatóan ironikus szövegbravúrjainak, hanem a megvalósítás játékosságának és a játszók egymás felé tett támogató gesztusainak köszönhető. Így azokat a sebeket, melyeket a versek okoznak, rögtön be is gyógyítják az alkotók. A helyzet, amibe helyeztek bennünket – együtt vagyunk egy csodaszép parkban és verseket hallgatunk azoktól, akik már annyi élménnyel megajándékoztak minket – önmagában gyógyító.

urban3.jpg

Fotó: Urbán Richárd

 „Itt maradtam utánad a saját fejemben.
A nyelvemet már felmostam többször,
a fülemből kisöpörtem a hangodat,
a szememről lemostam a mozdulataidat,
de most az orromban állok a porolóval,
és kergetem a szagodat, mert száll mindenfelé,
és tüsszentenem kéne, de nem tudok.
Nem fogok végezni időre.”

Kemény Zsófi: Fejben, Nyílt láng használata, Libri, 2015.

A másik fontos, sokszor visszatérő motívum, a szemét, a roncs, a limlom, a tévedés, amivel valamit kezdeni kell. Eltakarítani, megjavítani vagy elfogadni és megbarátkozni vele. Valamiféle rendet vinni a káoszba, megtalálni a dolgok helyét vagy elfogadni, hogy valami véglegesen elromlott. Ez persze kapcsolódik a hiányhoz, a veszteséghez, a lomokká váló tárgyakkal való bíbelődés az elfogadás, a feldolgozás fontos lépése. De erősen kapcsolódik a létezés alapvető élményéhez is, saját magunk lommá válása, romlása és a körülöttünk lévő világ folyamatos erodálódása és entrópiába hullásának tapasztalata is hangsúlyosan megjelenik az előadásban.

urban4.jpg

Fotó: Urbán Richárd

 

A hangulati egység mellett azért mindenkinek jutott olyan vers, ami számunkra a legerősebbnek bizonyult. Benkó Bencének a már idézett Nádasdy Ádám-vers, a Jól láthatóan lógok itt, Formán Bálintnak az Alkoholóda Peer Krisztiántól, Király Dánielnek szintén Peer Krisztián verse, a Vigyázok rád, Borsányi Dánielnek Nádasdy Ádámtól a Mellé. Jó látni, hogy a vers visszatér oda, ahová talán leginkább való, közösségi élménnyé válik, megszólal, élővé válik. Legközelebb áprilisban lesz látható a Drága kis szemétdombom kiegészülve Meyer Lilivel. Mi azt a változatot is meg fogjuk nézni, tartsatok velünk!

Kedves Bence, Dániel, Bálint, Dániel, Leticia, Ninett és Bálint, köszönjük az élményt és a verseket!

Szólj hozzá

vers Apertúra Bán Bálint Janikovszky Éva - park