2024. júl 18.

ezegymunkahej

írta: Két Lámpás
ezegymunkahej

Ezegymunkahej – Rejtő Jenő "Aki mer, az nyer" című bohózata, F. Tóth Gergely Ádám átirata alapján, Három Holló, 2024. július 8., 19:00

449270541_2487816111403355_3909263253520781080_n.jpg

Játsszák: Szász Gabriella, Nagy Noel, Gerő Ádám, Kárpáti Barnabás, Szaplonczay Mária, Pertics Villő, Bognár Bence, dramaturg: F. Tóth Gergely Ádám, jelmez: Farkas Eszter, díszlet: Óvári Panka, koreográfus: Mikita Dorka Júlia, zenei vezető: Túri-Nagy János, zenei munkatárs: Koudela Olivér, elektronikus zene: Kővári Dániel, zongora: Túri-Nagy János, asszisztens: Balla Anett, rendező: Wettstein Márk

Rejtő Jenő nyugati csavargásai után 1930-ban hazatért, és Salamon Béla ajánlására a Teréz körúti Színpad háziszerzője lett. 1935-ben Kellér Dezső verseivel és Sándor Jenő zenéjével született meg az Aki mer, az nyer című nyári operett. Hatalmas siker lett, több, mint százötvenszer került műsorra a Horváth-kertben, ahol a Budai Színkör játszott nyaranta a Honthy Hanna–Törzs Jenő párossal. Jó választás ez a fiatal csapat számára egy nyár közepi bemutatóhoz. Könnyed, vicces és a játszók egy olyan klasszikus zsánerrel próbálkozhatnak, mint az operett, ahol az ének- és tánctudásuknak is hasznát veszik. Végre nem a szerintünk színpadra adaptálhatatlan Rejtő-regényekkel próbálkoztak az alkotók hanem egy színpadra szánt művel, amikor ehhez az ikonikus szerzőhöz nyúltak. A librettó ugyan fönn maradt, a zene azonban az ismeretlenség homályába hullt, az operettrajongók emlékezete sem tartotta meg, ezért az alkotók szabad kezet kaptak, hogy olyan, jellemzően 1920-as évekbeli operettslágerekkel pótolják a zenét, amik a közönség számára ismerősek lehetnek. Amíg a szövegkönyv (F. Tóth Gergely munkája) átírása indokolt, és operetteknél bevett szokás, a dalok átírását feleslegesnek éreztük, kicsit még az eredeti dalszövegeknél is blődebbek lettek. A kifejezetten drukker, teltházas közönség vette a lapot, és remekül mulatott a Három Holló pincéjében, természetesen a műfaji konvenciónak megfelelő nyílt színi tapsok sem maradtak el, ám bennünk volt kétely az előadással kapcsolatban.

collagerejto.jpg

A történet egy Ikea-klón áruház közegébe helyeződött, és természetesen, sok kacskaringó után, az igazgató-titkárnő páros egymásra találására fut ki. Mivel a sablon mindenki számára ismert, a variációk az első két felvonásra jellemzőek, indokolt lenne a harmadik felvonás jelentős megkurtítása. A szálak elvarrására sokkal kevesebb idő is elegendő, dramaturgiai funkcióját így is ellátná ez a rész, de az előadás feszesebb, ritmusosabb lenne. A librettó modernizálását nagyon sikeresnek éreztük, a korabeli helyzetek és figurák anakronisztikusnak hatottak volna, ez a multi közeg azonban ismerős és belakható mind a játszók, mind a nézők számára.

foto_ketlampas_1.JPG

Fotók: Dobos Klára és Farkas Eszter

Mikita Dorka Júlia koreográfiái hatásosak és jól táncolhatók. A bonviván-primadonna páros, Szász Gabriella és Nagy Noel, egyre érzelmesebbé váló interakcióihoz nagyon jól illett a Hófehér gyöngyvirág, – De Fries Károly szerzeménye – a finom keringő-téma megvalósítása nagyon szépre sikerült. Az első bemutatón egyébként Mikita Dorka Júlia volt a primadonna, érdekes lenne azt a változatot is megnézni. Remekül ellenpontozta a főhősöket a szubrett-táncos komikus pár temperamentumosabb, szertelenebb játékmódja, ami a koreográfiákban is tükröződött. Kárpáti Barnabás és Szaplonczay Mária lubickoltak a rájuk osztott szerepkörben, a Jacobi Viktor által jegyzett Kettecskén kifejezetten parádés volt. Látszik, hogy a csapat éli, érzi a műfajt.

hrbs0436.jpg

Fotók: Dobos Klára és Farkas Eszter

Bognár Bence játékmesterként is funkcionáló csetlő-botló karaktere mellett a svéd nagyfőnök szerepét is remekül játszotta. Pertics Villő és Gerő Ádám jól kitöltötték azokat a kisebb, de fontos szerepeket, amik előre mozdítják a főbb szálakat. Az elektronikus és az élő zene meglepően jó keveréket alkotott, a zenei világ változatossága sokat hozzáadott az élményhez.

A legfőbb benyomásunk az előadás kapcsán, hogy egyszerűen jó nézni ezeket a fiatal művészeket, ahogy felszabadultan mókáznak. Reméljük, ősszel újra látható lesz a produkció, kellemes lecsengetése lehet a nyári hangulatnak, mint egy pohár könnyed, kicsit fanyar rosé.

Kedves Gabriella, Noel, Ádám, Barnabás, Mária, Villő, Bence, Gergely, Eszter, Panka, Dorka Júlia, János, Olivér, Dániel, Anett és Márk, köszönjük ezt a szórakoztató estét!

Szólj hozzá

operett Három Holló Wettstein Márk