2019. ápr 17.

80 nap alatt a Föld körül

írta: Két Lámpás
80 nap alatt a Föld körül

Jules Verne–Gimesi Dóra: 80 nap alatt a Föld körül, Budapest Bábszínház, 2019. április 17., 15:00

56384995_2522754784405720_7673332465875812352_n.jpg

Játsszák: Teszárek Csaba, Tatai Zsolt, Kovács Judit, Hannus Zoltán, Bánky Eszter, Beratin Gábor, Karádi Borbála, Kemény István, Radics Rita, Rusz Judit, Semjén Nóra, Szolár Tibor. Bábszínházi adaptáció: Gimesi Dóra, zeneszerző: Pirisi László, látványtervező: Rofusz Kinga, szcenikai tervező: Lénárt András, animáció: Takács Anikó, rendező: Kuthy Ágnes. 

Nálunk kitört a tavaszi szünet, és vele eljött a szüneti házi feladat is. A zseblámpásnak naplót kell írnia szüneti élményeiről, ezért jogos volt a felvetése, hogy nem non fiction művet akar alkotni, így élményekre lesz szüksége. Tehát: irány a színház! Választásunk a Budapest Bábszínház friss bemutatójára esett, nem mintha ne lenne elég pótolnivalónk a régebbi előadásokból is, de a Jules Verne regényéből készült bábjáték különösen vonzó ajánlat volt számunkra. Az 1981-es spanyol-japán animációs sorozat az egész családnak meghatározó élmény, ezért különösen kíváncsiak voltunk, hogy sikerül-e a rajzfilm világát felülírnia az előadásnak, hiszen itt is állatok fogják megszemélyesíteni a karaktereket.  

willy_fog_1.jpg

Kép a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal c. 1981-es animációs tévésorozatból

Rofusz Kinga látványvilága minimális utalásokat ugyan tartalmaz a sorozat állatszereplőire, nagymacskák a főszereplők, buldog a rendőr, de itt vége is a hasonlóságoknak, egy teljesen autonóm szemkápráztatás bontakozik ki előttünk a darab 80 perce alatt. Rofusz Kingát mi sajátos, érdekesen nyomasztó mesekönyvillusztrációiért szerettük eddig, de nem új feladat számára a bábelőadások tervezése sem. Több produkció színpadi megjelenése is köthető a nevéhez, dolgozott a Bóbita Bábszínházzal, a Veszprémi Kabóca Bábszínházzal és a Kövér Béla Bábszínházzal is. Ebben az előadásban egy többszintű paravánrendszer teljes belakásához kellett bábokat, járműveket és háttereket készítenie. A vetített hátterek közül a térképes animációk (Takács Anikó) segítenek az eligazodásban, hogy jutunk el Mr. Fogg világkörüli útjának egyik állomásáról a másikra, ezekhez Passepartout inas és Fix detektív sürgönyei adják meg a további információt. Ha ki kéne emelni két igazán hatásos hátteret, mindkettő a tengerhez kötődne. Az első részt lezáró mélytengeri háttér a mindenféle furcsa állattal valóban egy tengeralattjáró belsejévé változtatja a bábszínház nézőterét, míg a tengeri vihar az egyre nagyobb és vadabb hullámokkal igazán átélhetővé teszi a kalandot és a veszélyt. Rendkívül hatásos még a Japán helyszín cirkusza, az artisták jelenete önálló betétként is igazi gyöngyszem az előadáson belül.  

50323415_2414980631849803_6393519330784444416_o.jpg

Rofusz Kinga rajza (fotó: Budapest Bábszínház fb oldal).

Az előadást a Bábszínház 4 éves kortól ajánlja, így Gimesi Dórának nagyon összetett feladattal kellett megbirkóznia az adaptáció során. A történetnek egyszerre kell egyszerűnek, jól érthetőnek lennie, és mégis egy földkörüli út totalitását megmutatnia. A regény ezer apróbb-nagyobb kalandjából, helyszínéből ezért csak pár csomóponti rész maradhatott meg, de úgy, hogy minden kontinens hangulata, sajátos színei megjelennek a színpadon. Nagy segítség ehhez a látvány mellett Pirisi László zenéje. A másik megoldandó feladat, hogy az előadás minden korosztályhoz szóljon, a megcélzott nagyóvodás-kisiskolás korosztály mellett a nagyobb testvérek, és nem utolsósorban, a szülők is elvarázsolva térjenek haza. A 10 éves zseblámpás és felnőtt kísérője szerint is igazi all age bábjáték született. A háttérben elszórt viccek, minitörténetek maradéktalanul elszórakoztatták a nagyobbakat, az előtérben játszódó látványos kalandok elbűvölték a kisebbeket. Közös kedvencünk lett a zseblámpással a honkongi kocsma krokodilja, és azt is örökre megjegyezzük, hogy patkányt ne alkalmazzunk matrózként, ha mi is el akarjuk hagyni a süllyedő hajót.  

57194539_2545671422114056_5447927030110748672_n.jpg

Kártyaparti a Reform Klubban. (Fotó: Budapest Bábszínház fb oldal.)

Kedves Csaba, Zsolt, Judit, Zoltán, Eszter, Gábor, Borbála, István, Rita, Judit, Nóra, Tibor, Dóra, László, Kinga,  András, Anikó, Ágnes, köszönjük ezt a csodás délutánt!

Szólj hozzá

báb Budapest Bábszínház Kuthy Ágnes