2023. feb 23.

B-terv

írta: Két Lámpás
B-terv

Róbert Júlia: B-terv, MU Színház, 2023. február 9., 10:00

328114397_693047838966770_8320453726368473640_n.jpg

Játsszák: Milovits Hanna, Somhegyi György, Villant Bálint, író-dramaturg: Róbert Júlia, rendező: Gyombolai Gábor

10-12-es középiskolai osztályok számára készült a B-terv című színházi nevelési előadás, aminek egyik alkalmán megfigyelőként volt szerencsénk részt venni. A nagyközönség a 2022. novemberében megrendezett VII. OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztiválon láthatta a darabot. Sok színházi nevelési előadást láttunk már, de eddig mindegyikre jellemző volt, hogy egy, nagyon konkrét problémacsoportot állított fókuszba, és a ráhangolódástól az előadáson át a feldolgozó foglalkozásig ugyanazt a kérdéskört járjuk körül. A Róbert Júlia által írt B-terv azonban nem ezt az utat követi, hanem nagyon egyedi módon, több olyan kérdést vet fel a játék során, amik közül a diákcsoportok választhatnak, és választanak is, hogy melyik lesz az, ami igazán felkelti az érdeklődésüket, amiről mélyebben szeretnének beszélgetni. Ez a megoldás nagy rugalmasságot és pontos helyzetfelismerést követel meg a játszóktól, hiszen nem tudhatják előre, melyik lesz az a bekapcsolódási pont, ami megérinti az aktuális közönséget, melyik részvételi szakaszt kell hagyni kibontakozni, és melyiket elengedni, úgy hogy közben tartani lehessen az időkeretet, és az újabb és újabb dramaturgiai csúcspontok is hassanak, a nézők ne maradjanak az előző probléma átgondolásában. Az általunk látott előadáson ez maradéktalanul sikerült is, a részt vevő waldorfos csapat a felvetett kérdések közül kettőhöz is tudott kapcsolódni, jó beszélgetések, okos meglátások kerekedtek ki a diákok hozzászólásaiból.  

315880240_184423514141311_621926850357102216_n.jpg

Villant Bálint, Gyombolai Gábor, Róbert Júlia, Somhegyi György, Milovits Hanna (Fotó: MU fb.)

A kerettörténet szerint Bendegúz (Villant Bálint) társasjátékfejlesztő, egy játékát már el is fogadták, és most egy újabbat fejleszt. Egy örökölt lakásban lakik, de egyelőre rá van szorulva anyja segítségére, aki ezt próbálja is kihasználni, hogy értelmesebb (értsd: jövedelmezőbb) munka felé terelgesse a fiút. Bendegúz Rékával (Milovits Hanna), a biciklisfutárral lakik együtt, és most költséghatékonyságból harmadik lakótársat keresnek. Ez lesz a Márton (Somhegyi György), aki youtuberként életmód videókat készít, de szeretne bekerülni egy igazi rádióhoz. A ráhangoló beszélgetésből – mit szoktatok játszani – fordulunk rá rögtön a történetre, Bendegúz mániájára és alkotói válságára. Az általa fejlesztett kampányjáték csak nem alkar összeállni, pedig záros határidőn belül tíz végigjátszható epizódot le kell szállítania. A karakterek felskiccelése után akkor nyílik ki a közönség felé a történet, amikor Márton éppen beköltözne, és belecsöppen Bendegúz menetrend szerinti kiborulásai egyikébe, mert anyja már megint megjelent a lakásnál egy tepsi rakott krumplival. Itt kerülhet megvitatásra két érdekes kérdés is, az egyik a szülők és gyerekek közötti határhúzás problémája, mit és hogyan tehet meg egy gyerek a szülővel szemben a magánélete védelmében, hogyan viselkedjen egy szülő, hogy támogassa a fiatal önállósodási törekvéseit, de ne hagyja magára. A délelőtt közönségét inkább a másik felmerülő kérdés mozgatta meg: kellenek-e egy lakótársi közösségben kimondott együttélési szabályok, és ha igen, akkor javasoljanak néhányat. 

A következő részben Mártonra és Rékára figyelünk. Mártont végre behívják egy igazi rádióhoz, első interjúján múlik, hogy megkapja-e a munkát. Rékát kéri fel interjúalanynak. A Hajnal Rádió egy hagyományos értékeket közvetítő csatorna, ezért Márton úgy érzi, azt kell feszegetnie, hogy Réka nő létére, miért ezt a munkát végzi. Az interjú során egyre kellemetlenebb helyzetbe hozza lakótársnőjét, arra utalgat, hogy egy nő nyilvánvalóan képtelen olyan szinten végezni ezt a munkát, mint egy férfi, és hogy hogyan fog így Réka gyereket vállalni. Réka nem hajlandó a Marci által elvárt sztereotip szerepet hozni, mindkettejükben egyre fokozódik a feszültség. Ekkor léphet be megint a közönség, két csoportra oszolva kell tanácsokkal ellátniuk Rékát és Marcit, hogy milyen irányt vegyen az interjú a továbbiakban. Márton megteheti-e, hogy megbántja barátját és tolja tovább a szexista vonalat, ha ez jelenti a belépőt álmai munkahelyére? Réka hogy reagáljon erre az árulásra? A jelenet a diákok tanácsaira épülve fejeződik be. 

320446907_696259852129248_6388207153325449058_n.jpg

Somhegyi György, Villant Bálint, Milovits Hanna (Fotó: MU fb.)

A harmadik részben éles fordulatot vesz a történet, valójában Bendegúz új társasjátékának tesztközönségei voltunk eddig, Márton és Réka karakterével játszhattuk le az eddig elkészült két epizódot. A részvevőket nem igazán rázta meg ez az információ, de nekünk nagyon tetszett a valóság és játék további egybemosása, elbizonytalanítása. Most viszont Bendegúznak van szüksége segítségre, édesanyja ultimátumot adott neki, egy hónapja van, megmutatni, hogy álmából, a társasjáték-fejlesztésből meg lehet élni. Bendegúz és édesanyja között nagyon komoly kommunikációs nehézségek vannak, Bendegúz nem képes higgadtan érvelni, édesanyja az érzelmi és anyagi zsaroláson kívül előszeretettel él Bendegúz munkájának degradálásával és a folyamatos önbizalom-rombolással is. Hogyan lehetne ezt a berögzült kommunikációs sémát megtörni, és egy valódi beszélgetést lefolytatni. Bendegúz eljátssza édesanyja tipikus reakcióit, a diákok pedig Bendegúz szerepében próbálják ezeket semlegesíteni, erős érvekkel képviselni Bendegúz szempontjait. 

s4-image_16895489.jpg

(Ady Gimnázium fotó: MU fb)

Ha összerakjuk a különböző elemeket, minden felmerülő probléma a hatékony érdekérvényesítésről, és arról szól, hogy meddig menjünk el az álmainkért való harcban, mikor és mennyire kell figyelembe vennünk a realitást, hogyan lehet úgy kommunikálni, hogy a másik fél szempontjait is figyelembe vesszük, de nem adjuk föl az elveinket, álmainkat. Egy sokrétű, diákokat megmozgató előadás született, ami a részvételi színházi formával is megismerteti a diákcsoportokat. Nem csak középiskolai tanárként, de szülőként, diákként is javasolhatjátok a produkció megtekintését. Reméljük, néhány nyilvános előadáson mindenkinek lehetősége lesz segíteni Bendegúz problémáinak megoldásában, és megcsodálni Villant Bálint, Somhegyi György és Milovits Hanna játékát. 

Kedves Hanna, György, Bálint, Júlia és Gábor, köszönjük a meghívást és az elgondolkodtató előadást! 

Szólj hozzá

MU Színház színházi nevelés Gyombolai Gábor