2023. már 05.

Az utolsó bárány

írta: Két Lámpás
Az utolsó bárány

Ulrich Hub: Az utolsó bárány, Budapest Bábszínház, 2023. február 25., 10:30

bar.png

Játsszák: Podlovics Laura, Csarkó Bettina, Márkus Sándor, Bartha Bendegúz, Tatai Zsolt, Barna Zsombor, L. Nagy Attila, Pethő Gergő, Spiegl Anna, Ács Norbert, Teszárek Csaba, hangbejátszás: Szolár Tibor, Kemény István, Beratin Gábor, fordító: Érsek-Obádovics Mercédesz, dramaturg: Zrinyifalvi Eszter, látványtervező: Virág Vivien, rendezőasszisztens: Bánky Eszter, bábszínpadi adaptáció, zeneszerző, rendező: Cseri Hanna.

Ulrich Hub mesekönyvét a Scolar Kiadó jelentette meg 2020-ban Érsek-Obádovics Mercédesz fordításában, és ezzel egy nagyon kedves, sajátos humorú karácsonyi történettel gazdagította a magyarországi kínálatot, melyben Jörg Mühle illusztrációi egyenrangú szereplői a történetnek. Cseri Hanna remekül választott alapanyagot, és a bábszínházi adaptáció alkotójaként Zrinyifalvi Eszter dramaturg segítségével, egy, az eredetinél is viccesebb, színesebb színpadi szöveget hozott létre. Bár alapvetően 6-12 éves gyerekeknek készült az előadás, az idősebb testvérek és a szülők, nagyszülők is rengeteg nekik szóló poént találnak benne, talán nem véletlen, hogy nem csak mi nem hoztunk az évad utolsó Utolsó bárányára alibiből kiskorút, több felnőtt néző is eljött a saját örömére megnézni a darabot.  

covers_630247.jpg

Az utolsó bárány ismerős történetekre, illetve sémákra épül, ami megkönnyíti a gyereknézőknek a mese követését, és így teret enged a látvány, a zene és a szöveg pszichedelikus orgiájának. Minden ovis-kisiskolás gyereknek ismerős valószínűleg a betlehemezés, nézőként vagy akár résztvevőként is többször részt vehettek benne, így a betlehemi csillag, a pásztorok és a háromkirályok történetei jól követhetővé teszik számukra is, hol tartunk a történetben. Kis csavar, hogy ezúttal a bárányok szemszögéből élhetjük át a sztorit. Nem ismeretlen számukra az utazós-küldetéses fantasy sem, ahol egy csapatnak közös erőfeszítések árán egy küldetést kell teljesíteniük, különböző epizódokon keresztül egyre közelebb kerülnek a céljukhoz. A báránykarakterek szintén ismerősek lesznek a gyerekeknek, egy iskolai osztály alaptípusaiból áll össze a hét fős nyáj. Nem csak a báboknak és az őket mozgató színészeknek, de a szövegnek is köszönhető, hogy a regényhez képest a bárányok sokkal egyénítettebbek egymástól jól megkülönböztethetőek.  

84858f5a31c7ed80ca29009b1b3242f5.jpeg

(Fotó: Piti Marcell)

Ezeknek a horgonypontoknak köszönhetően az előadás tempója nagyon gyors lehet, rengeteg színváltást, epizódszereplők sokaságát vonultathatja fel. Spiegl Anna, Ács Norbert, Pethő Gergő és Teszárek Csaba több, mint húsz különböző karaktert varázsolnak a színpadra, a 100 perces játékidő alatt a tenger mélyétől a mennyek országáig tucatnyi helyszínt bejárunk. A látvány és a dialógusok sokszor teljesen szürreálisak, a díszletek és a fényezés egészen megkapó látványvilágot teremtenek, mi úgy éreztük, mintha egy végtelenített Jamie és a csodalámpa epizódban rekedtünk volna. Már a Semmiben is rácsodálkoztunk a Bábszínház társulatának zenei tehetségére, Cseri Hanna, aki nem csak az adaptáció készítőjeként és az előadás rendezőjeként, de zeneszerzőként is jegyzi az előadást, nem hagyta kihasználatlanul ezt a potenciált. Az ufózenekar, a betlehemi reggae-banda, a bika gitárszólója mellett a darab csattanója is a zenéhez kötődik. Talán még sosem hallottunk egy darabban ennyi precízen elhelyezett, meglepő és kacagtató zenei poént. Különleges ajándék volt látni, hogy a színészek mennyire élvezik a játékot, igazi örömzenélésnek, örömjátéknak hatott a hatodik sorból a produkciójuk.

8d59ff5d326aa480acd1ae38d6ee15d9.jpeg

(Fotó: Piti Marcell)

Mint azt már jeleztük a Stúdió K-s Élektra – emlékpróba kapcsán, nagyon megfogott minket L. Nagy Attila játéka, és megfogadtuk, hogy keresni fogjuk a munkáit. Így nagyon örültünk, hogy őt láthattuk Az utolsó bárány címszereplőjeként. És ahogy az utolsó bárány végül valóban a nyáj tagja lesz, rájön, hogy ezekkel a bárányokkal érzi jól magát ezen a legelőn, úgy L. Nagy Attila is remekül illeszkedik a Bábszínház csapatába, reméljük sok előadásban láthatjuk majd a Budapest Bábszínház színpadán. Vagyunk olyan szerencsések, hogy a Jurányi Házban már megnézhettük a Ki ölte meg az apámat című előadásban, ami végképp kötelező körré tett bármit, amiben játszik. Ahogy elkötelezetten követjük a Bábszínház minden színészének külsős munkáit is, Pájer Alma Virág, Spiegl Anna és Barna Zsombor visszautasíthatatlan hívószavak számunkra.   

d039f88b1e6fd64312ee482d191be8b4.jpeg

(Fotó: Piti Marcell)

Kedves Laura, Bettina, Sándor, Bendegúz, Zsolt, Zsombor,Attila, Gergő, Anna, Norbert, Csaba, Tibor, István, Gábor, Mercédesz, Eszter, Vivien, Eszter és Hanna köszönjük ezt a varázslatos mesét!

Szólj hozzá

báb Budapest Bábszínház Cseri Hanna