2023. nov 15.

Valle della luna

írta: Két Lámpás
Valle della luna

Egressy Zoltán: Valle della luna, Kettőspont / színház & spirituális ügynökség, 2023. november 5., 19:00

382967455_804676124998047_5092093503915897086_n.jpg

Játsszák: Gubík Ági, Hegedűs Miklós, jelmez: Kisgyörgy Orsolya, díszlet és rendezés: Formanek Csaba

Szeretjük Egressy Zoltán szövegeit, a líraiságukat, a szereplők monomániáját, a történet alatti történeteket. Formanek Csaba kezében a novellából drámává írt alapanyag szinte kibogozhatatlanul csavarossá vált. Valószínűleg pont ez a hajlíthatóság, a valóság és képzelet Möbius-szalagként egymásba tekeredésének lehetősége vonzotta a rendezőt, hogy színpadra állítsa a Valle della lunát. Ritkán éljük át, hogy az előadásról kijövet, még az is vita tárgyát képezze közöttünk, hogy hány karaktert láttunk valójában a színpadon. A sejtelmesen mosolygó szerző és rendező az előadás után körbe-körbe járva örömmel tapasztalhatta, hogy a kisebb beszélgető csoportokban megfeszített agymunka folyik, mindenki próbálja összerakni a történetet, észlelések és értelmezések ütköznek heves felkiáltásokkal tűzdelve. Miközben gyönyörködhettünk Gubík Ági és Hegedűs Miklós már a premieren is tökéletesen összehangolt, egymásra rezonáló játékában, egy fogós feladványt is kapunk, ami nem hagy nyugodni, míg valamilyen, félig-meddig megnyugtató megoldást nem találunk rá. A bemutatót a Ráday Utcai Színházi Találkozó zárónapján, mintegy az eseménysorozat koronájaként láthattuk.

398403869_830780799054246_1122280858111072687_n.jpg

Fotó: Rékasi Attila

Egy nyomozó és egy tanú beszélgetéséből bontakozik ki egy nagyon intenzív szerelem története. A rendőrt nem hagyja nyugodni Dr. Ries Ottó pszichiáter halála, ezért felkeresi Ottó szomszédnőjét, hogy háttérinformációkat gyűjtsön. A beszélgetésből, Ottó és szerelme, Anna, levelezéséből, egymásnak küldött videóüzeneteikből, rendőrségi jegyzőkönyvrészletekből konstruálódik egy bizarr love story vagy annak rekonstrukciója. Lehet, hogy szerepjátékot látunk a szerepjátékban? De vajon hány ember játssza ezt a játékot? Dialógust hallunk vagy monológot? Kapunk jelentős nyomokat, hogy ezt a talányt kibogozzuk. Nem véletlenül kerül elő hangsúlyos helyeken Weöres Sándor Psyché című műve, és Ottó videóüzenetében is találunk utalást a kérdés eldöntéséhez.

Létezik Szardíniában egy Hold völgye nevű hely. Olaszul Valle della luna. Elvarázsolódtak már a névtől.

Egressy Zoltán: Valle della luna

A varázslatos név, Valle della luna, delejes vonzást gyakorol minden szereplőre és ránk is. Egy minden realitást felfüggesztő képzeletbeli hely, ahol bármilyen romantikus és erotikus fantázia megvalósulhat. Valle della luna az extázisig fokozódó őrület szirénhangja, a végső szerető, a halál ölelése.

398312826_825935059538820_2606581606810792278_n.jpg

Fotó az előadásban látható videóból

Anna és Ottó levelezése egészen más stílusregiszterben szól, mint a dráma többi része. Ez az archaizáló, finom erotikával átszőtt nyelvezet zavarba ejtően ellentétben áll a színpadon megvalósuló triviális és animális történésekkel. A legnagyobb kontraszt a fantasztikus videóbetétekkel jön létre. Az idealizált, intellektuális, végletekig szublimált libidó és a legprimerebb, artikulálatlan szexuális késztetés egyszerre jelenik meg, egymásban tükröződik a személyiség két vetülete.

398479316_827202466078746_37053360720843174_n.jpg

Fotó az előadásban látható videóból

Nem könnyíti meg a helyzetünket néhány általunk jelenetcserének vélt megoldás és az, hogy nem válik eléggé szét a levelezés szövegeinek bemutatása attól, hogy ez egy, a két ,,nyomozó'' által eljátszott anyag. Nem világos, hogy az-e a cél, hogy ráébredjünk, hogy itt egy a Valle della luna misztikus közegében rekonstruálható személyes élményről van-e szó vagy a haláleset felgöngyölítéséről. Mindezek több helyen kizökkentenek minket abból, hogy mi célból gondolkodunk egyáltalán az előadás folyamán, kétség kívül, elég intenzíven. A novella elolvasása elvisz minket egy megoldáshoz, de nem oldja meg a színpadon látott rejtvényt, ám a színpadra vitt eseménysor se választ ki egyetlen magyarázatot.

Ennek ellenére a színjáték nagyon tartalmas, beszélgetésre késztető produkció. Millió apró mozzanat ragadja meg a fantáziánkat a színpadon és a cselekmény is lebilincselően izgalmas. Egy percig se unatkozunk, és akit kifejezetten érdekelnek a párkapcsolati drámák, azok a karakterek civódásaiban, viselkedésük ismerős dinamikájában egészen biztosan gyönyörködni fognak.

  

Kedves  Ági, Miklós, Orsolya, Zoltán és Csaba, köszönjük ezt az emlékezetes, hangulatos, fordulatos előadást!

Szólj hozzá

fesztivál Kettőspont Formanek Csaba RUSZT