2023. dec 17.

Csodálatos hétköznapok

írta: Két Lámpás
Csodálatos hétköznapok

Csodálatos hétköznapok, Mallász Gitta Az Angyal válaszol dokumentuma alapján, Nyári Mozi Színházi Közösség, Bethlen téri Színház, 2023. december 10., 19:00

csoda.jpg

Játsszák: Nagy Karina, Pámer Csilla, Verebes Andrea, Varga Heni, Ábrahám Máté, dramaturg: Oláh Tamás, zeneszerző: Konstantin Stefanović, fénytervező: Boris Butorac, hang: Milan Jančurić, rendezte: Döbrei Dénes

„A Nyári Mozi Színházi Közösség előadását 88 földöntúli beszélgetés ihlette. 1943-ban, amikor az igazságot csak sejteni lehetett, de hollétét elfedte a könyörtelen háború sötétje, négy fiatal budapesti művész, Strausz Lili, Dallos Hanna, Kreutzer József és Mallász Gitta egy elzárt budaligeti házban az Angyalokkal folytattak párbeszédet. A szeánszok résztvevői közül egyedül Mallász Gitta élte túl a második világégést. Az általa lejegyzett és évtizedekkel később nyilvánosságra hozott Az Angyal válaszol című dokumentum az elhivatottságukban erős, végsőkig kitartó alkotók üzenetét tolmácsolja.” –  ajánlják a produkciót az alkotók. Az adventi időszakra időzített vendégjáték a Bethlen téri Színházban mélyen megérintett minket. Ti is megnézhetitek a társulat honlapján teljes egészében az előadást, a felvételen keresztül is érezhető az az energia, ami élőben olyan lehengerlő volt. Az alábbi videóban arról beszél Pámer Csilla, hogy a Nyári Mozi csapata hogyan tudott kapcsolódni ehhez az anyaghoz.

Bátor előadás a Csodálatos hétköznapok, amikor semmiféle elvárástól nem zavartatva, tartja magát a saját ritmusához, és hangról hangra, rendkívül lassan építi fel az előadás kezdetét. Kivárja, míg minden néző fejben is megérkezik a színházba, míg mindenki leteszi a külvilágot, hogy együtt tudjon lélegezni az itt és mostban megszülető alkotással. Ábrahám Máté csellójának egy-egy hangjával, a vonónak a hangszer fájához ütődésével indul a produkció. Ehhez a híváshoz csatlakozik először nagyon halkan, majd egyre hangosabban a négy színésznő dúdolása, míg lassan kibontakoznak a homályból, testet öltenek, megidéződnek, és egy hatalmas sikolyban hangot követelnek, hogy elmondhassák történetüket.

nyari.jpg

kép forrása: https://nyarimozi.com/csodalatos-hetkoznapok/

Hogyan lehet megőrizni az integritást, a normalitást, a reményt az önmagából kifordult világban? A hétköznapok értelmet adó tevékenységeivel, a mikroközösségek egymást támogató megtartó erejével. A táncosok gyereket ringatnak, főznek, imádkoznak, fonalat gombolyítanak, táncolnak, mintha lenne még holnap. Egységesen, mégis egyénien, mindenki a saját temperamentumának megfelelően. Itt, ebben a saját maguk által megteremtett, védett közegben még személyiségek, nem számok, felszámolandó problémák. A megterített asztal, ami köré már nem ülhetnek oda a játszók, egyszerre idézi meg az utolsó vacsora asztalát és a széder estére terített asztalt. Mindkettő a megszabadulás vágyát, reményét, ígéretét hordozza. Ezért is olyan letaglózó az utolsó kép.

005.jpg

kép forrása: https://nyarimozi.com/csodalatos-hetkoznapok/

Kedves Karina, Csilla, Andrea, Heni, Máté, Tamás, Konstantin, Boris Milan és Dénes, köszönjük ezt a megrendítő, expresszív előadást, gyertek még!

Szólj hozzá

Bethlen Téri Színház Döbrei Dénes Nyári Mozi Színházi Közösség