2024. jún 09.

A Talált Tárgyak Osztálya

írta: Két Lámpás
A Talált Tárgyak Osztálya

A Talált Tárgyak Osztálya, FAQ Színház, Jurányi Ház, 2024. május 31., 12:00

445740362_25584827647831512_5986217590340728732_n.jpg

Játsszák: György Zoltán Dávid, Kazári András, Kőszegi Mária, Tóvaj Ágnes, zeneszerző: Orbán Borbála, koreográfus: Lehel Vilmos, díszlet koncepció: Molnár Anna, Süttő Anikó, festőművész: Süttő Anikó, jelmez: Molnár Anna, dramaturg konzulens: Csábi Anna, a rendező munkatársa: Cselle Gabriella, író, rendező: Molnár Anna

Bűbájos, öt éves kortól bátran ajánlható mesejátékot írt és rendezett Molnár Anna, akinek látványtervezői tevékenységének régi rajongói vagyunk. Molnár Annának ez a második rendezése, a Meseország nem mindenkié után, és ez az első színdarabja, amit íróként jegyez. Örömteli, hogy a támogatási rendszer megnyirbálásának szinte elsőként áldozatul esett FAQ Színház revitalizálódni látszik, nagyon hiányoztak már nekünk. Az előadáshoz remek csapatot sikerült összeállítani, Orbán Borbála zenéje, Lehel Vilmos, negyedéves szfe-s fizikai színházi rendező és koreográfus hallgató, által kitalált mozgások, Süttő Anikó festménye és Csábi Anna dramaturgiai segítsége teszik teljessé a produkciót. Mi felnőtt közönség társaságában láttuk, és bizton állíthatjuk, hogy nem csak családi programként jó választás az előadás, de gyerek nélkül is érdemes megnézni, ha egy szusszanásnyi időre kikapcsolódnánk országos felnőtt-gondjainkból, és hagynánk magunkat elvarázsolódni.

collagetalalt.jpg

Silvana Gandolfi: Az elveszett idő szigete, Ulpius-Ház, Budapest, 2002., fordította: Dezsényi Katalin

J. K. Rowling: A karácsonyi malac, Animus Kiadó, Budapest, 2021., fordította: Tóth Tamás Boldizsár

,,Vannak olyan megválaszolhatatlannak tűnő kérdések a világon, amelyekkel az emberiség évezredek óta foglalkozik. Ilyen például az is, hogy vajon hová is kerülnek elvesztett tárgyaink? Tornazsákok, jegygyűrűk, nyamik (más nyelven nyonyók, nyunyuk, vagy tyatyik), fél pár zoknik, plüssök, sapkák, mikrohullámú sütők és társaik... „

Kedves, hasonló témájú olvasmányélményeket hívott elő belőlünk Molnár Anna meséje. Valóban fantáziánkat megmozgató kérdés, hová tűnnek el szeretett vagy megunt tárgyaink, amik egyszer csak mintha köddé válnának. Gandolfi és Rowling meséi a tárgyakat keresők szempontjából fedik fel ezt a rejtélyt, A Talált Tárgyak Osztálya azért is különleges variációja a témának, mert itt az elvesztett tárgyak mesélnek, az ő nézőpontjukból gombolyíthatjuk fel a mese fonalát.

447235923_8199318093434434_298295978915757834_n.jpg

György Zoltán Dávid (fotó: Molnár Anna)

Habók néni (Kőszegi Mária) invitál minket a játszóhelyre, ahová valamiért csak nagyon csendben szabad beóvakodni, és furcsa szagok is terjengenek. Egy varázslatos birodalomba jutunk, ahol az elvesztett tárgyak várják gazdájukat és addig is élvezik Habók néni gondoskodását és egymás társaságát. Legújabb lakója Szikra, a csillámos unikornis (György Zoltán Dávid), akit egy kisfiú vesztett el erdei kirándulásuk során. Neki segít megismerni új környezetét két régi lakó, Erzsi, a szerelmeslevél, akinek költői ambíciói vannak (Tóvaj Ágnes) és Csí (Kazári András), a meghatározhatatlan funkciójú kínai bigyó, aki sok tekintetben Dömdödömre emlékeztet. György Zoltán Dávid varázslatosan éli ezt a szerepet, ezernyi érzelem eljátszására kapott lehetőséget. A magára hagyatottság, a riadtság, a honvágy, a büszke öntudat, a segítőkészség, a bátorság mind benne rejlik ebben a rendkívül összetett játékszerben. Az újdonsült barátokra vár még egy nagy utazás és egy katartikus viszontlátás is.

436210763_977185994410849_4696580078731097612_n.jpg

György Zoltán Dávid, Kőszegi Mária, Tóvaj Ágnes, Kazári András (fotók: Molnár Anna)

Az említetteken kívül még több, igen vicces karakter is előkerül a mesében, amit mind a felsorolt játszók személyesítenek meg, mamuszoktól cyberpónikig. A díszletként szolgáló festmény mögötti átöltözések nagy feladatot rónak a színészekre, de ezek idővel gördülékenyebbé válnak majd. A díszlet egyszerűsége könnyen utaztathatóvá teszi az előadást, akár egy nagyobb osztályterem is teret adhat a produkciónak. A jelmezek rendkívül ötletesek, öröm a szemnek minden egyes karakter látványa. A legjobban talán azt szerettük, hogy miközben egy cseppnyi didaxis sincs a mesejátékban, mégis fontos gondolatok fogalmazódhatnak meg bennünk a tárgyainkhoz való viszonnyal kapcsolatban. Az érzelmek és az empátia felől megközelíteni a fenntarthatóság kérdéskörét valószínűleg felnőtteknél is, de a gyerekeknél biztosan, hatékonyabb, mint a direkt nevelő célzatú üzenetek.

Kedves Zoltán, András, Mária, Ágnes, Borbála, Vilmos, Anikó, Anna, Gabriella és Anna, köszönjük ezt a mesés kora délutánt!

Szólj hozzá

FAQ Jurányi Ház Molnár Anna