2021. júl 15.

Illúziók

írta: Két Lámpás
Illúziók

Ivan Viripajev: Illúziók, Helytelenek Társulat,  Óvóhely, 2021. június 28., 19:30

158799065_447819289968610_3011022015004395690_n.jpg

Játsszák: Németh Viktória, Vékony Brigitta, a bábokat készítette: Török Ági, fordította: Kozma András, írta: Ivan Viripajev, rendezte: Szívós Károly, az előadás a Bethlen Téri Színház Ambíció tehetségprogramjának keretében jött létre. 

A bábjáték szerelmeseinek kötelező megnézni a Helytelenek Társulat Illúziók című előadását mostani kedvenc helyünkön, az Óvóhelyen. Az előadás nem lesz egyszerű, de szórakoztató. Csak a szórakoztatás ezen formájához megelőlegezett bizalom és az abszurd jól viselése kell. Persze tudjuk, hogy az abszurdot bőven leelőzte hazánkban a valóság, de éppen ezért lesz egy abszurd darab is üdítő normalitás és egyben elvarázsoló dimenzióváltás apokalipszis felé rohanó országunkban. A békebeli 2000-es évek, egy másik világ és egy másik generáció elevenedik meg előttünk, mégis az előadás minden egyes percében kísértenek minket saját személyes kis hülyeségeink, gyerekkori vagy felnőttkori őrültségeink.

Az előadás adatlapja a jegy.hu oldalán.

Becsapósan kezdődik az előadás, mert a halálos ágyán őszinteségi rohamban kitörő Danny monológja feleségéhez, Sandrához, elég szappanoperába illő. A bábjáték erőssége azonban, hogy nem csak a karakterek, hanem a bábszínészek is jelen vannak a színpadon. És ez a jelenlét tele van reakcióval és értelmezéssel, Németh Viktória arcjátéka nem hagy kétséget afelől, hogy kinek tetszene ez a monológ. Igen, A palota ékköve kategóriájú sorozatokon edződött nézőknek. Az első perctől világos lesz, hogy figyelnünk kell: a karakterek szerepeket játszanak, még ha maguk sincsenek ezzel tisztában. Ugyanez mondható Vékony Brigitta játékára, nem megszólaló bábui jelentéses mozdulatokkal hallgatják végig Albert vagy Sandra vallomásait arról, hogy mi is az igazi szerelem. Először Sandra a néző cinkosa lesz, bár a következő jelenetben fordul a kocka, és voltaképpen megértjük: itt négy furcsa beszámolót fogunk hallani ennek a négyfős társaságnak a meglehetősen zárt belvilágáról.

160166361_449645899785949_8634629942830593215_n.jpg

Vékony Brigitta, Németh Viktória (Danny és Sandra) (fotó: Helytelenek Társulat fb)

Ezek az egész életükben valami egyszerű óvodás életet éltek, és egyszer csak, valahol 80 körül, elkezdtek megőrülni. Vagy éppen csak a kavicsot a tóba dobó Danny őrült meg, és a többiek pusztán a ragályos tébolyt kapták el. Mindenki máshogy viszonyul a többiekhez, mint amit éveken át gondoltak a többiek róla. Ez a mulatságos eseménylánc persze nem pusztán vígjátékot teremt Viripajev írói fantáziájából. Az abszurd is jelen van, de hozzánk közel álló módon. A darab erősen hasonlít Young Jean Lee Templom (Church) című darabjának hangulatára. Hétköznapi szituációkat stand up-olnak el az idős alakok, és persze többször abszurdba hajlanak a történetek, ám ez így van rendjén. A bábszínészek gondoskodó szeretettel és megértéssel veszik körül idős embereket formáló bábjaikat, és sugárzik belőlük valami megbocsátó szeretet: jól, van, emberek vagyunk, hülyék vagyunk, ezzel kell dolgoznunk, ezt kell elfogadnunk.  

160141645_449645896452616_5203855799157935356_n.jpg

Németh Viktória, Vékony Brigitta (Albert, aki jó ember volt és Margaret, aki vicces) (fotó: Helytelenek Társulat fb)

És hülyeségben nincs hiány. Elmesélik, hogy Albert, a középiskolai tanár, aki nagyon jó ember volt, hogyan állt be a diákok által felajánlott kábszer hatására. Hogyan változott át számára a gonosz és kemény világ szerethető és puha környezetté. Halljuk, hogy Margaret, akinek igen jó humora volt, hogyan viccelte meg a férjét azzal, hogy elbújt a ruhásszekrénybe, halálra rémisztve ezzel Albertet. Mégis van egy lényeges momentum ebben a szereplők számára 80 évig tartó félresikerült felnövéstörténetben, ami az ok-okozati lánc legelső láncszemét alkotja. Danny látott kiskorában egy ufót. Vagy nem. Mindenesetre az, hogy érezte, ha ezt elmondja, nem fognak hinni neki, életre szóló megrázkódtatást okozott, illetve egy fogadalommal pecsételte meg a csodás eseményt. Megfogadta, sosem fog hazudni. Hacsak nem a halálos ágyán...

160350912_449645719785967_2945762401456576278_n.jpg

Vékony Brigitta, Németh Viktória (Albert betép.) (fotó: Helytelenek Társulat fb)

Szívós Károly rendezése többrétegűbbé, mélyebbé teszi az amúgy a nézőt könnyen összezavaró történetet. A nem bábos előadások esetén hangsúlyozzák: nem tudjuk mikor mond valaki igazat és mikor hazudik. Ezt persze most sem tudjuk biztosra, de a bábos megoldás eltereli a figyelmünket a partikuláris konfliktusokról, és a bábszínészek reakciói segítenek helyén kezelni ennek a négy össze-vissza hazudozó vénségnek a viselkedését. Török Ági bábjai szerethetőek és szeretendőek, ahogy az öregkorukra jó dolgukba belehülyülő karaktereket is megszeretjük az előadás során.

Kedves Viktória, Brigitta, Ági, András, Ivan és Károly, nagyon köszönjük ezt az izgalmas és elvarázsoló előadást!

Szólj hozzá

báb Bethlen Téri Színház Szívós Károly Óvóhely Helytelenek Társulat Hagyománysértő Színházi Események Fesztiválja