2023. már 06.

A méhész bácsi meséi

írta: Két Lámpás
A méhész bácsi meséi

A méhész bácsi meséi – Kettőspont Meseszínház, Kettőspont / színház & spirituális ügynökség, 2023. március 5., 11:00
329614953_590862902907360_8721195222404812298_n.jpg

Alkotók: Nagyváradi Erzsébet, Tasnádi Csaba, Formanek Csaba, Weiner Sennyey Tibor, Debreczeni Imre, Pinczés József, Vlasicsek Öcsi

Miután a héten a Kettőspontban játszott Weiner Sennyey Tibor darab, a Diogenész, érettségi tétel lett egy budafoki gimnáziumban, aminek tanulói a tételkidolgozás legkellemesebb módját, a közös színházlátogatást választották, a Kettőspont / színház & spirituális ügynökség nyitott a legkisebbek felé is, és elindította Meseszínházát. Egy számunkra nagyon kedves és nosztalgikus műfaj, a diafilm köré szervezték A méhész bácsi meséi című matinét. A Diafilmgyártó Kft, az esemény támogatója, honlapján egy nagyon informatív és érdekes összefoglaló olvasható a diafilm történetéről, érdemes erről a mára már kuriózummá váló formáról többet megtudni: https://diafilm.hu/diafilm-tortenete/ . Emlékeinkben a diafilmezés egy különösen bensőséges mesehallgatási és meseolvasási alkalomként él, ennek a gyerekkori emléknek a hangulatát rekonstruálta számunkra a Kettőspont Meseszínház első alkalma.

333059286_713332923831377_4045897368375517640_n.jpg

Ezen a tavaszi délelőttön minden a méhekről, a mézről és egyéb rovarokról szólt a Kettőspontban. Érdemes volt kicsit előbb érkezni, mert így a programok előtt nyugodtan megtízóraizhattunk, a színház ugyanis vendégül látott minket az ABEL méz jóvoltából mézes kalácsra, hókiflire, teára. Weiner Sennyey Tibor, aki nem csak író és irodalmár, hanem méhész is, méhészöltözetben és méh-füstölővel a kezében vezette föl a délelőttöt, és elmesélte kedvenc méhecskés diafilmjét, A telhetetlen méhecskét. Ez nekünk is gyerekkori kedvencünk volt, öröm volt ismét felfedezni. A tücsök és a hangya, a Vízipók-Csodapók Eltáncolt üzenetek című epizódja, A kiskakas gyémántfélkrajcárja és a Dörmi és Dorka Mézországban már három színész hangján szólalt meg. Nagyváradi Erzsébet, Tasnádi Csaba és Formanek Csaba váltogatták a mesélő és a szereplők szerepét, így mindenkinek jutott mókázási lehetőség. A diafilmeket némafilmzene is kísérte, még hangulatosabbá téve a mesélést. Minden pici karakter saját hangot, egyéniséget kapott, látszott, hogy megszemélyesítőik dolgoztak a karaktereken, így téve valódi színházi élménnyé a meseolvasást. Ez is egy jó útnak látszik a csecsemőszínházból már kinőtt, de hosszabb, egybefüggő dramatikus előadásokat még befogadni képtelen 3-5 évesek színházi nevelésében. Csodálattal figyeltük, hogy az egy órás program végig lekötötte a legkisebbeket is, és a nagyobb testvérek és a szülők is remekül szórakoztak. Sőt, a tizenéves zseblámpás is csodásan érezte magát, hazafelé parázs vita keveredett közöttünk a La Fontaine-mese kapcsán. A diafilmek között ismét Weiner Sennyei Tibor vette át a szót, hogy meséljen a diafilmeken látottakról. Így a diafilmezés másik régi hagyománya, az ismeretterjesztés is teret kapott.  

meh_1.jpg

Valószínűleg az alkotók sem gondolták, de egy másik érdekes tematika is kirajzolódott a választott diafilmeket végignézve. A magyar diafilmgyártásról és az animáció változásairól is kaptunk egy szép keresztmetszetet, hiszen a legkorábbi, 1958-as filmecskét egy 60-as, egy 70-es és egy 80-as évekbeli követte, míg elérkeztünk a mába. A Dörmi és Dorka Mézországban című mese ugyanis nagyon friss, premier előtti vetítésen láthatta a Kettőspont közönsége. Macskássy Gyula, Dargay Attila, Darvas Árpád, Richly Zsolt, Kricskovics Zsuzsanna és Haui József rajzait nézve lett egy teljesebb képünk a műfaj történeti változásáról.  

331986956_763584221784181_833332289625287453_n.jpg

És még itt sem volt vége az élményeknek. Az ehhez kedvet érzők Debreczeni Imre és Pinczés József képzőművészek vezetésével alkothattak festékkel, zsírkrétával, színes ceruzával, pasztellkrétával a diafilmek inspirálta képeket. A rajzolásból kiszorult felnőttek az ABEL mézek kóstolgatásában találhattak édes vigaszt, és vehetett kézzelfogható emléket a Kettőspont Meseszínházáról. Kíváncsian várjuk, hogy a következő meseszínházi alkalommal, március 15-én, milyen meglepetésekkel rukkolnak elő az alkotók. Az már biztos, hogy a monstre, három tekercses János vitéz áll majd a középpontban.  

Kedves Erzsébet, Csaba, Tibor, Imre, József, Öcsi és Csaba, köszönjük ezt a rendkívül szórakoztató, összetett és kedves délelőttöt, számítsatok ránk a következő alkalommal is! 

Szólj hozzá

Kettőspont