2024. feb 25.

Kedves Isten

írta: Két Lámpás
Kedves Isten

Kedves Isten, freeszfe, Jurányi Ház, 2024. február 23., 20:00

425728519_699320045652353_7132727392994754541_n.jpg

Játsszák: Juhász Maja és Viktor Balázs, alkotók: Gaál Anna, Juhász Maja, Viktor Balázs, mentor: Kárpáti Péter

Hatalmas pezsgés volt péntek este a Jurányi Házban, bemutatója volt a DanteCasinonak, a 123-as teremben Szociopolyzni lehetett a Mentőcsónak Egységgel, mi pedig felmásztunk az épület legtetejére, a Titkos Terembe, hogy megnézzük a freeSzFE égisze alatt létrehozott Kedves Isten című előadást. Juhász Maja, Gaál Anna és Viktor Balázs előadása már látható volt a tavaly októberi bemutató után az Örkény Színházban megrendezett Freeszemlén. Juhász Maját a Kárpáti Péter rendezte Égi testekben szerettük meg, Viktor Balázs pedig régi ismerősünk, örültünk, hogy rendezései után végre újra színészként is láthattuk.

nevtelen.jpg

Juhász Maja

Kárpáti Péter mentorálása erősen érződik az előadáson, leginkább abban, hogyan lehet a nagyon személyes, közérdekűnek semmiképpen sem mondható történeteket közérdekűvé, a néző számára érdekes színházi eseménnyé tenni. Juhász Maja, mint Juhász Maja, pályakezdő színésznő és fiatal lány enged bepillantást a fejébe. A falak a lány számára fontos személyek nevével vannak tele, otthonosan körberakott ülőalkalmatosságok és apróbb-nagyobb tárgyak népesítik be a Titkos Termet, ami most, teljesen megfelelve a nevének, Maja elméje. Az előadás Istenhez címzett monológokból, megelevenített ábrándképekből és emlékekből épül fel. Az ábrándok és emlékek szereplőit a rózsaszín pizsamás Viktor Balázs játssza. Ez a rózsaszín megszelídíti a félelmetest, az apát, a neves rendezőt, és elérhetővé teszi az elérhetetlent, a rajongó szerelmest, a műsorvezetőt, a saját menedzsert, aki mindent elintéz. Juhász Maja elméje rózsaszín. De ez nem csak a lányszobák szelíd rózsaszínje, hanem az a vad, szertelen rózsaszín is, amilyen jelentést eredetileg társítottak ehhez az árnyalathoz, és a XIX. században ezért tiltott szín is volt a lánybabáknál.

Kik, mik népesítik be Juhász Maja világát? Családi traumák, testvérféltékenység, megfelelési kényszer, kegyetlen barátnők, kedves vagy idegesítő fiúk. És referenciaszemélyek, akik alakján keresztül bepillanthatunk egy vágyott színházi karrierbe. És ezekben a jelenetekben megcsillan valami gyilkos irónia is. Mert mi lenne a mai színházi közegben a non plus ultra? Interjú Bóta Gáborral és D. Tóth Krisztával, szerződésajánlat a Katonába, meghívás Avignonba Schilling Árpádhoz, Alföldi Róbert esdeklő telefonja az ifjú sztár menedzserének. Viktor Balázs paródiái nagyon pontosak, és épp ezért kacagtatóak.

Az előadás nem csak azért otthonos, mert a Titkos Terem Maja szobájaként van berendezve, hanem az előadás egész klímája hordoz magával valami ismerősséget, a közönséget bensőséges játékossággal megkínáló jeleget. A darab szövege olyan stílusregisztert céloz meg, ami éppen annak a nézőseregletnek a társalgási nyelve, amelyet a produkció megcélzott közönsége beszél. Pontosan ezt a nyelvi minőséget, komplexitást, játékosságot várjuk el egy dramaturgtól, amely a színjáték során megszólal. Témái könnyen átélhetőek, legyenek azok örömök, kisebb bosszúságok vagy emlékezetes, fájdalmas bántások. A jelenetek könnyen úsznak át egymásba és olykor valami lágy örkényi abszurdba. 

A sötétebb színeket Maja magánya festi elénk. Nincs egy személy sem, akivel megoszthatná gondolatait, csak Isten van, aki Maja szerint valószínűleg nincs. Az előadás végén a monológ címzettje megváltozik. Az édesanyához címzett üzenet csak sötétben mondható el, de végre elhangzik. Végre egy valós személlyel való tisztázó beszélgetés lehetősége sejlik fel. És ez megteremti a lehetőséget a külvilághoz való csatlakozásra. A lebegtetés a valós és képzelt események között idővel átsúlyozódik, így végig izgalmas intellektuális munkát vár el a nézőtől. Az előadás végén a közvetlenség felépülése teljessé válik, Maját és Balázst felállva ünnepeljük. Maja elengedi a gyerekkori, kamaszkori fájdalmakat, összeszedi a bátorságát, és kilép a külvilágba, hogy képzeletbeli barátok helyett valósakat szerezzen.

Kedves Maja, Balázs, Anna és Péter, köszönjük ezt a számunkra nagyon otthonos estét, várjuk a következő találkozást!

Szólj hozzá

Jurányi Ház freeSZFE