2023. jún 26.

Estharang

írta: Két Lámpás
Estharang

Kacsóh Pongrác Színház: Estharang – Válogatás XX. századi sanzonokból, kuplékból, József Attila Emlékhely, 2023. június 24., 19:00

355644048_6959103370788733_5645953687317619352_n.jpg

 Játsszák: Pethő-Tóth Brigitta, Gencsev Gábor, zongora: Hegedűs Szabolcs, dob: Németh László, bőgő: Lovas Tamás, összeállította és rendezte: Gencsev Gábor 

...a gépek mogorván szövik szövőnők omló álmait.

József Attila: Külvárosi éj (1932)

A Múzeumok Éjszakája keretében a József Attila Emlékhely Külvárosi éj című estéjének programjai között bukkanhattunk rá a Kacsóh Pongrác Színház Estharang nevet viselő produkciójára. Eddig még csak nagyszínpadon láttuk a csapatot, kíváncsiak voltunk, hogy egy nagyon kicsi térben, megfosztva a tánc és ruhaköltemények váltogatásának lehetőségétől, létre jön-e az az operett-illúzió, az a sajátos és összetéveszthetetlen hangulat, amit csak ez a műfaj tud. A Gát utca 3. alatti gangos ház bájos belső udvarán egy órára megelevenedett a századelő pesti éjszakája, ahogy azt az Incze Sándor Színházi Élet című folyóiratát habzsoló szövőnők, cselédek és masamódok álmodhatták a ház lakásaiban.

kicsi09_9nedekxo.jpg

 Látta-e már Budapestet éjjel? Jöjjön velem, tekintsen csak széjjel.

A műsor főként Zerkovitz Béla sanzonjaira és kupléira épül, színesítve Kálmán Imre és Heltai Jenő 1907-es remekével, a Dal a moziról-al, és néhány Szirmai Albert, Dékán Frigyes és Tamássy Pál slágerrel. Minden dal mintha egy-egy rég elrakott befőtt lenne, amit kinyitva megismerhetjük a múlt ködébe vesző év saját zamatát, illatát, esszenciáját. Így, kontextusba helyezve, ezek a korabeli egynyári slágerek egy kultúrtörténeti utazásra visznek bennünket. A kabarék, orfeumok, mozik, kávéházak világa népesül be hangokkal, színekkel, karakterekkel. Ebben segítenek Gencsev Gábor átkötő szövegei és anekdotái, amik nem csak hangulatilag készítik elő az egymást követő blokkokat, de térben és időben is orientálnak, így felépíthetünk magunkban egy virtuális térképet az 1907-1935 közötti Budapestről.

355736583_6960902793942124_140264091456229305_n.jpg

 Hegedűs Szabolcs, Gencsev Gábor, Pethő-Tóth Brigitta, Németh László, Lovas Tamás (fotó: Kacsóh Pongrác Színház fb)

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem...

Ritka a mai operettjátszásban, hogy egy társulat ekkora, folyamatosan bővülő repertoárral rendelkezzen. A Kacsóh Pongrác Színház minden produkciója, legyen az tematikus, mint a JazzOperett, a Filmslágerek vagy a most látott Estharang, akár egy intézmény vagy egy szerző bemutatására törekvő, mint a Volt egyszer egy Király Színház, még a legádázabb operettrajongóknak is tartogat meglepetéseket. Az ismeretlen, lassan a feledés homályába merülő dalok vegyítése a megkérdőjelezhetetlenül örökzöldd slágerekkel, egy dinamikus, egymást értelmező, a dalok közti párbeszédet létrehozó struktúrát hoz létre. Ezen az estén, a tér adottságaihoz alkalmazkodva, a színészi játékon volt a hangsúly. Nemcsak a duettek váltak színházilag értelmezhető minijelenetekké, de a szólók is egy-egy monológ precizitásával és átgondoltságával valósultak meg. Hegedűs Szabolcs, Németh László és Lovas Tamás is remek játszótársai voltak az énekeseknek, lekövették a rögtönzéseket, érezték a ritmusváltásokat. Pethő-Tóth Brigittának nagyon jól állnak ezek a dalok, és legyen éppen primadonna, szubrett vagy naiva, minden szerepkörben meggyőző. Gencsev Gábor a patetikusabb és a játékosabb számokban is remekelt. Ami a leginkább becsülendő a társulat munkájában, az az igényesség és a közönség komolyan vétele. Ez a műsor annak a 30-40 embernek készült kizárólag erre az estére, akik a Múzeumok Éjszakájának ezernyi programjából ezt választották. Egy újabb színházi mandala, amiben rengeteg kreativitás és energia sűrűsödött össze, hogy a megjelenő maroknyi közönség emlékeként éljen csak tovább.

Kedves Brigitta, Szabolcs, László, Tamás és Gábor, köszönjük ezt a szórakoztató időutazást!

Szólj hozzá

operett Múzeumok éjszakája Kacsóh Pongrác Színház József Attila Emlékhely Gencsev Gábor