2023. dec 17.

A leprikónok átka

írta: Két Lámpás
A leprikónok átka

Varró Dániel: A leprikónok átka - élőzenés interaktív mesejáték, Kettőspont / színház & spirituális ügynökség, 2023. december 16., 16:00

leprikon.jpg

Játssza: Ács Tamás, zenész: Bergics András, bábterv és kivitelezés: Horváth Márk, dramaturg és rendező: Ács Tamás

Hatalmas várakozás előzte meg részünkről Ács Tamás és Bergics András mesejátékát, A leprikónok átkát. Varró Dániel 2018-ban kiadott verses kalandjáték-meséje a megjelenés óta kedves olvasmányunk, és Maros Krisztina rajzaival sem tudunk betelni. Kíváncsiak voltunk azért is, mert a Budapest Bábszínház is készül az évad végén egy Szomjas trollból készített előadással. Emellett a főhős te vagy- típusú történetek színpadra állításának módozatai is elkezdtek minket foglalkoztatni, mióta a Tér12 K(i)útkeresők című előadásáról hallottunk. És arra is nagyon érdekelt bennünket, hogy találja meg Ács Tamás a hangot az 1-13 éves korosztállyal megannyi középiskolásoknak és felnőtteknek szóló remeklése után. A Kettőspont / színház & spirituális ügynökségben rendezett családi délután sikerességéről elég, ha csak annyit mondunk, hogy a délután négykor kezdődő előadás utolsó résztvevői fél hétkor hagyták el a játszóhelyet, annyira jól érezték magukat az alkotók által teremtett mesevilágban, hogy az órácskányi színpadi történések után még a gyerekek és felnőtt kísérőik hosszasan rajzoltak, festettek, játszottak a kellékekkel és beszélgettek az alkotókkal és egymással.

a-szomjas-troll-belso7.jpg

Varró Dániel: A szomjas troll – kis viking legendárium, Jelenkor Kiadó, 2018., belső borító, Maros Krisztina illusztrációi

Egy kis viking legenda olvasható alant, mit mondjak, csupa játék, kockázat és kaland, te vagy a főszereplő, ez egy olyan mese, legyél a történetnek tevékeny részese!

Varró Dániel: A szomjas troll – kis viking legendárium, Jelenkor Kiadó, 2018., 56. o.

Ács Tamás, dramaturgként, 13 jelenetre redukálta Varró Dániel ágas-bogas történetét, úgy, hogy szinte minden fontosabb helyszínt bejárjunk, és végül elérkezzünk a célhoz, megtörjük az átok. Az interaktivitást nyolc olyan csomópont biztosítja, ahol a gyerekek dönthetnek több dologban is. Merre kanyarodjon a történet, hogyan reagáljon a főhős egy helyzetben, vagy segíthetnek a kis vikingnek, hogy teljesíteni tudja az aktuális mikroküldetést. Az igazán zseniális ebben az, hogy a háromévesek ugyanolyan kompetensen hozzá tudnak szólni a történethez, mint a tizenhárom évesek, miközben a szöveg és a játék humora a nagyobb gyerekekhez és a felnőttekhez is szól. Ettől lesz valóban minden korosztálynak szóló, igazi családi program ez az előadás. Rendkívül ritka, hogy az óvodás gyerek és kiskamasz nagytestvére számára egyszerre élvezhető programot találjunk.

leprikon1.jpg

Fotó: Rékasi Attila

Bergics András kelta motívumokból, ír kocsmazenéből szövi az előadás dallamvilágát, és megszemélyesíti a Költőt és a Szirént. A koboz, a hegedű, a skót duda és a furulya élő megszólalása együtt a pazar látványvilággal teremti meg a kelta mesevilágot. Ebben a mesevilágban érzik otthon magukat az Ács Tamás által megszemélyesített karakterek. Látunk tőle törpét és óriást, rozsomákot és vérszomjas vadlazacrajt, druidát és goblint. Erről az átváltozóművészi oldaláról még nem ismertük őt, lehengerlő volt látni a számtalan, részletekbe menően kidolgozott karakter egymásutánját.

leprikon2.jpg

Fotó: Rékasi Attila

A főbb mellékszereplők, a főhős kisöccse, a szárnyas vadkan és a sárkány csodálatos bábokat kaptak. Horváth Márk bábszínész-látványtervező Maros Krisztina illusztrációiból kiindulva készítette el az előadás bábjait. A különböző helyszíneket színes pokrócok és számtalan apró, gyönyörűen kidolgozott kellék varázsolja elénk. A teljes díszlet- és kellékarmada belefér az előadásban központi szerepet játszó faládába, ami lehet hajó, kocsmapult, üst, és meglepő módon láda is, ahogy a jelenetek kívánják. Azt szerettük különösen ebben a jól kitalált színpadképben, hogy egyszerre nagyon gazdag, mindig van mit nézni, fölfedezni, de megtartja azt az absztrakciós szintet, hogy a nézőknek mozgósítaniuk kell a fantáziájukat, hogy megteremtsék a teljes képet. Az már csak hab a tortán, hogy Ács Tamás arra is fel van készülve, hogy előadás után egyévesek tapogatják a fa fenyőket és gombákat, ötévesek rohangálnak vikingsisakkal a fejükön és simogatják a vadkanbábot.

leprikon3.jpg

Fotó: Rékasi Attila

Kedves András és Tamás, ez volt az egyik legjobb hangulatú gyerekelőadás, amin valaha voltunk, hozzátok még, szeretnénk újra látni!

Szólj hozzá

báb Kettőspont Ács Tamás