2024. máj 25.

HAYDN OUT, MUSE IN - múzsadilemmák - Koncertszínházi képek

írta: Két Lámpás
HAYDN OUT, MUSE IN - múzsadilemmák - Koncertszínházi képek

HAYDN OUT, MUSE IN - múzsadilemmák - Koncertszínházi képek, Jurányi Ház, 2024. május 16., 19:00

haydn_jpeg.jpg

Szereplők: Agárdi Eszter - cselló, Rákóczy Anna - fuvola, Rozmán Lajos - klarinét, Ténai Petra – színművész, művészeti vezető: Rákóczy Anna, Rozmán Lajos, produkciós vezető: György-Dóczy Katalin, díszlet, látvány: Horváth Márk, Hegyi Zsolt, Pájer Alma Virág, Haydn hangja: Hannus Zoltán, Maria Anna Keller hangja: Nyakó Júlia, Balerina hangja: Pájer Alma Virág, árnyjáték: Kovács Domokos, plakátterv: Pájer Lilla, fotó: Osváth Judit, rendező: Pájer Alma Virág

Pájer Alma Virág alkotótársaival létrehozott előadása kifejezetten hiánypótló produkció a színházi palettán. Legutóbb talán Tarnóczi Jakab vállalkozott arra 2020-ban a k2 Színházzal, hogy a zenét tegye meg egy színházi előadás szervezőelvének. A Búcsúkoncert koncertszínházi élménye azóta is kísért minket. Szerencsére zeneértő kritikus is megtekintette a művet, a főpróbáról a Prae.hu-nak Weber Kristóf írt egy igen informatív és érzékeny kritikát. Különösen köszönettel olvastuk az elhangzó zeneművek listázását.

„Természetesen Haydn zenéi szólaltak meg leggyakrabban - így a G-dúr Divertimento (Hob IV) több tétele - ám különös beágyazottsággal: megszólaltak mai zeneszerzők, akik Haydntól ránk maradt alkotói attitűdöt értőn tudják folytatni: Pierre Boulez, aki a Dialogue de l'ombre double című igen nehéz, klarinétra komponált műve, vagy a Flötenuhrstücke, (Hob. XIX.) ciklusból átiratokat készítő Kondor Ádám, akinek Trailer című művéből motívumok hangoznak el, hogy aztán a végére az egész megszólaljon.”

Weber Kristóf: Ahogy az élet, Prae.hu-n olvasható kritika

Haydn (hangja az előadásban Hannus Zoltán) és Anna Keller (hangja az előadásban Nyakó Júlia, megszemélyesítője Ténai Petra) eleve kudarcra ítélt házassága a keret, ebből kiindulva gondolkodik az előadás a nők, korabeliek és mostaniak, lehetőségeiről, „használati értékéről" a művészet világában, ami persze könnyedén kiterjeszthető más életszférákra is. Benkó Bence Anna-monológjai, Tóth Kinga nyugtalanító versei az All Machine ciklusból rengeteg fájdalmat és haragot közvetítenek, ezt ellenpontozza Esterházy Haydn-drámájának öntelt pojácáskodása. Ténai Petra mindezt a kusza érzelemgomolyagot követi le mozgással és a zenészekkel való interakcióval, a kirekesztettség érzését, Haydn nyomasztó árnyékából való kitörés kudarcát jelenítették meg számunkra.

2

a henger
közepén lyukba
illesztett kampókra
csomózva a zsinór
a zsinór a lányra
tekerve olyan
mint a csipkegallér
ez falazófonal
a lány támpillér
rajta nyugodt vagy feszül
a zsinór többszörös tekerés
ugyanennyiszeres fordulatszám
alakja változtatja a helyét
az emelvény elindított
mozgása miatt
ki-be nyit-zár a doboz
ernyed vagy levegőt kér
a lány rózsaszínű
mint az áldozatok
a második fázisban
balerinává változik

 Tóth Kinga: A balerina (részlet)

alma_haydn-038.jpg

Hoffer Károly és Horváth Márk koponyaszobrai már az előcsarnoktól kísérnek minket, hogy a színpadképnek is hangsúlyos elemei legyenek. Kovács Domokos árnyjátéka lebilincselő, és remekül kiegészíti a szöveget. A zenészek – Agárdy Eszter, Rákóczy Anna és Rozmán Lajos – nem csak hangszeres előadásukkal, de színpadi jelenlétükkel, egymással és Ténai Petrával való játékukkal is hozzájárulnak a történésekhez. Kár, hogy Ténai Petra nem kapott nagyobb szerepet és több hangot, ez egy kis hiányérzetet teremtett bennünk.

alma_haydn-110.jpg

A Haydn out, muse in kifejezetten asszociatív színház, fontos, hogy a befogadó nyitott és az előadásra hangolt lelkiállapotban legyen. Ha hagyjuk magunkat sodortatni a zene és a látvány hullámain, akkor igen erős találkozás lehet Pájer Alma Virág első rendezése, igazi színházi csemege. Számunkra az emlékezetes zeneművek és az erős látványvilág mellett Tóth Kinga költészetének felfedezését adta ez az előadás, amiért nagyon hálásak vagyunk. A Pájer Alma Virág hangján megszólaló versek hatottak ránk a legintenzívebben.

Kedves Eszter, Anna, Lajos, Petra, Katalin, Márk, Zsolt. Zoltán, Júlia, Domokos, Lilla, Judit és Alma, köszönjük ezt a különleges élményt!

Szólj hozzá

Jurányi Ház koncertszínház Pájer Alma Virág Metrum Ensemble Trió+