2024. máj 11.

Krabat - színházi társasjáték

írta: Két Lámpás
Krabat - színházi társasjáték

Krabat – színházi társasjáték, Budapest Bábszínház, 2024. május 9., 18:00

436223535_822782326554410_6425907401420629498_n.jpg

Alkotók és játékmesterek: Hoffer Károly, Végvári Viktória, további közreműködők: Ács Norbert, Hirmann Blanka

Hoffer Károly és Végvári Viktória, két, minket nagyon foglalkoztató, színházban nehezen megoldható feladat elé állította magát, amikor megalkották azt a színházi társasjátékot, amely a nagyszínpadi Krabat a fekete malomban című előadáshoz kapcsolódik. Egyfelől a horrorokra, gótikus regényekre és filmekre jellemző hátborzongató atmoszféra megteremtése színházi körülmények között igazi kihívás, másfelől egy működőképes és szórakoztató társasjáték létrehozása is komoly logikai és logisztikai próbatétel. Az alábbiakban a lehető legspoilermentesebben próbálunk beszámolni arról, hogy sikerült az alkotóknak és a közreműködőknek megoldani ezeket a feladatokat. Szóval adunk valamiféle segítséget, hogy valami benyomás alakuljon ki bennetek, de ne rontsuk el a játékotokat. Nagyon nyomatékosan javasoljuk, hogy vegyetek részt a kalandban! Az előadás vagy a történet ismerete egyáltalán nem szükséges ahhoz, hogy élvezhető legyen a társasjáték, de természetesen sokat hozzá tesz az élményhez.

Isten hozott. Úgyis az ördög visz el!

A Kemény Henrik terem sötét terében egészen minimalista kellékhasználattal jön létre az előadás világára is jellemző vérfagyasztó atmoszféra. A fekete-fehér-szürke színek, a fényezés és a hangok beállítják ezt az alaphangulatot, Ács Norbert pedig – aki az előadásban a főhőst, Krabatot, a síron túlról is segítő jó barátot alakítja – nagyon sűrű, félelmetes kiszólásokkal tarkított meséjével narrálja végig a társasjátékot, és ő az, akitől a játékosok segítséget kérhetnek. Ehhez már csak a játékmesterek pókerarcú talányos feladatai és utasításai valamint az időnyomás kellenek, hogy riadt varjúfiókaként próbáljunk egy fészekaljként összebújni. Nagyon erős biztonságkereső attitűdök lépnek működésbe, próbálunk csapatként viselkedni, aminek a játék briliánsan megtervezett dinamikája folyamatosan ellentart. Nagyon szépen, finoman megtervezett procedúra a játékba hívás, teljes mértékben figyelembe veszi, hogy vannak köztünk aktívabb és szemlélődőbb típusok, és az utóbbiaknak hagy időt az aklimatizálódáshoz.

480df39f1ff69ff5cdeec6161a861b2a.jpeg

Ács Norbert a Krabat a fekete malomban című produkcióban

Fotó: Piti Marcell

 Aki sokat kérdez, sokat téved.

A játék menete rendkívül élvezetes, felér eddigi kedvenc színházi társasainkhoz, a Villant Bálint által megalkotott A nép elllenségéhez és a Sebő Ferenc által írt, a Simorág TánCirkusz által prezentált játékhoz, a Szerencseházhoz. A 14-24 lehetséges játékos mindegyikének lehetősége van játszani és szemlélődni is, mindkét szerep tartogat számos meglepetést. Az előadás motívumai úgy simulnak bele a játékba, hogy megadják a ráismerés örömét annak, aki már részese volt Hegymegi Máté rendezésének, de semmiféle előzetes tudást nem feltételez, a játék szempontjából nem jelent előnyt, ha már ismerjük a Fekete Malmot. Az volt a benyomásunk, hogy a játékmesterek minden lehetséges kimenetelre föl vannak készülve, számos korrekciós lehetőséget beépítettek, hogy a társas koherensen végigjátszható legyen. Nem csak logikai konstrukcióként csodálható az alkotás, hanem komoly pszichológiai, csoportdinamikai ismereteket is felhasznál. Ettől aztán akár jelentős önismereti vagy szociálpszichológiai következtetésekre is juthatunk a játék végére. Persze csak ha sikerül kiszabadulnunk a pokoli malomból...

Kedves Károly, Viktória, Norbert és Blanka, köszönjük ezt a kalandos estét!

Szólj hozzá

Mozgató Budapest Bábszínház színházi társasjáték