2023. nov 23.

Történet az archoz (kiállítás)

írta: Két Lámpás
Történet az archoz (kiállítás)

Történet az archoz, Tér 12 Kulturális Egyesület, Csányi5 - Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, 2023. november 18-25.

402499479_745148167467676_1899721961848832664_n.jpg

Fotók: Slezák Zsuzsi, szöveg: Viktor Balázs

Bámulatos a Tér 12 Kulturális Egyesület sokoldalúsága. Láttunk már tőlük monodrámákat (Mária testamentuma, Párker Péter), készítettek sétaszínházi előadást (Nélküled), vittek színre klasszikust (KREÓN ANTIGONÉ) és kortárs szöveget (A nagy hadronütköztető). Emellett irodalmi fesztiválokat is szerveztek (Magyar – Élet Fesztivál, Jövő – Kép Irodalmi Fesztivál) és Irodalmi Ősz címmel különleges ötletekkel dúsított felolvasóest-sorozatot. Legújabb dobásuk a K(i)útkeresők címet viselő játékszínházi előadás lesz, amiben a videójátékok és a színház világa találkozik majd, és a történet a nézők segítségével bomlik ki, amit egy telefonos app segítségével befolyásolhatnak. A premier december 2-án lesz az Apertúra – A Perpetuum Manufaktúra játszóhelyén, a Csányi utcában. Mi tagadás, ez a legvártabb decemberi bemutató számunkra. És még arra is volt idejük-energiájuk, hogy létrehozzanak egy fotókiállítást a Csányi5 - Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban. A Történet az archoz kiállításon jártunk.

402659246_745149837467509_7526518728948223062_n.jpgSlezák Zsuzsi fotográfus és Viktor Balázs színész, rendező új területre merészkedtek a kiállítás létrehozásával. Slezák Zsuzsit eddig csak színházi fotói miatt csodáltuk, például a Következő keresztútnál című kiállításon, ami a Stúdió K ötvenedik születésnapjára rendezett eseménysorozat egyik állomása volt a Kispont Galériában. Azt tudtuk, hogy Viktor Balázs a rendezés és a színjátszás mellett írással is foglalkozik, a már említett K(i)útkeresők is az ő munkája, de a szociális riport műfajához való fordulás meglepetésként ért minket. A két alkotó ugyanis ezzel a kiállítással egy régi hagyományhoz, a Magyarországon a századfordulón megjelent szociális riporthoz csatlakozik a kiállítással. A nagyvárosok legelesettebb, legrászorulóbb rétegeiről szóló híradás, a hajléktalanokról, utcagyerekekről, prostituáltakról szóló tudósítások már akkor is mozgósítani akarták a város szerencsésebb, jómódú polgárságát, hogy jótékonykodással, nyomásgyakorlással cselekvő szerepet vállaljanak a nyomor megszüntetésében. A Történetek az archoz kiállítás már a helyszínen lehetőséget teremt, hogy mi is részesei lehessünk ennek, támogathatjuk a HETI BETEVŐ nevű civil szervezetet, akik hajléktalanokat segítenek azzal, hogy főznek nekik. Azzal, hogy Slezák Zsuzsi jóvoltából arcot, Viktor Balázs közreműködésével pedig hangot kapnak a Budapesten élő hajléktalan emberek, a kiállítás erejéig kiléphetnek a névtelenségből, állapotuk helyett végre újra személyiségük határozza meg őket, emberek lehetnek, saját történettel, humorral, álmokkal, hittel. Slezák Zsuzsi és Viktor Balázs visszaadja az eltulajdonított emberi méltóságukat.

4586208_5.jpg

A műfaj történetisége iránt érdeklődőknek ajánljuk Perényi Roland a Napvilág Kiadónál megjelent 2018-as munkáját.

A szociális riport műfaja mellett egy másik kapcsolódási pontot is találtunk a kiállítást megtekintve. A fotóirodalom olyan médiumközi kombinációkat hoz létre, melyek kép szöveg egymásra hatásával olyan új minőséget teremtenek, melyek teljesen más mechanizmusok szerint működnek, mint a két médium külön-külön. Erről a működésmódról mélyebben is tájékozódhatnak az érdeklődők a Nagy Anna doktori disszertációjából készített kötetből, a Dupla expo-ból, mely az Erdélyi Múzeum Egyesület 2021-es kiadványa. A szövegeket olvasva Slezák Zsuzsi fotói nem zsánerképek lesznek, hanem olyan portrék, amik mögött ott van egy élet. A képeket nézve Viktor Balázs szövegeit nem távolíthatjuk el magunktól, hiszen a beszélők mélyen a szemünkbe néznek, személyesen nekünk mondják el sorsukat. Rendkívül sajnálatos lenne, ha a kiállítás anyaga nem folytathatná életét egy album lapjain, hogy azok is megismerhessék, akik nem jutottak el a kiállításra. Egy empatikus, bátor és csodálatos fotóirodalmi alkotással lennénk gazdagabbak általa.

Kedves Zsuzsi és Viktor, köszönjük ezt a megrázó és felemelő élményt!

Szólj hozzá

kiállítás Tér 12 Csányi5